oversigt, set fra ØNØ
.
oversigt, set fra stranden
.
oversigt, set fra NV
.

Faktaboks

Kommune
Kalundborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
322085
Sted- og lokalitetsnummer
030110-137
Anlæg
Langhøj, Stenalder (dateret 3950 f.Kr. - 2801 f.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, ca, 0,5 x 14 m. I skov.

Undersøgelseshistorie

1881
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidI den sidstnævnte Skov [Vesterskoven] findes 2 Dysser [sb.136- 137]. 2) .og en Langdysse i NØ-SV umiddelbart ved Stranden. Den sv. Ende er bortgraven, ogsaa Gravkammeret mangler. Bredden er 23', Længden af den nustaaende Rest er c. 30'. Langdyssen har dog ikke været meget længere. Randstenene ere lave. Bevoksning: 1985: Løvkrat og Løvtræer
1941
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidSløjfet langdysse, hvor der nu er feriekoloni.
1969
Uspecificeret aktivitet - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1969
Anmeldelse fra privat - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidLigger i tæt krat, ikke sløjfet. Sydlige del styrtet i havet.
1985
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj. 2 randsten. Tæt bevokset med brombærkrat, desuden med efeu-omslingrede egetræer langs højfod og et enkelt egetræ nær centrum. I egeskov. Bevoksning: 1985: Løvkrat og Løvtræer
1986
Museal besigtigelse - Fredningsstyrelsens Fortidsmindeforvaltning
1986
Tinglysning - Fredningsstyrelsens Fortidsmindeforvaltning
1986
Uspecificeret aktivitet - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1986
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1986
Museal besigtigelse - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
2009
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum
2017
Museal besigtigelse - Roskilde MuseumGravhøj ca. 12 x 0,7m beliggende i skov og krat tæt på skrænten. Mål foretaget på reliefkort. Fortidsmindet er total tilgroet med slåen og andet krat på den sydlige og østlige højside. Adgang til højen er kun muligt fra nordvest. To store sten ligger orienteret N-S på den nordvestlige højside. Den længste sten måler ca. 70 cm. De sidder i højen og kun deres vestlige side er blottet. Egetræer er plantet på højen for måske 60 år siden.
2017
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum
2017
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum

Langhøj

Som navnet antyder, er langhøje aflange gravhøje med et rektangulært grundplan. De første langhøje blev opført allerede i den første periode af bondestenalderen (neolitikum ca. 4000 f.v.t.-ca. 1700 f.v.t.) og havde ligheder med de gravformer, som også anvendtes i kystområderne ved Østersøen og i området ud mod Atlanterhavet. Arkæologiske undersøgelser viser, at der over store geografiske områder har været udført ensartede ritualer ved langhøjene. Læs videre her.

Stenalder

Stenalderen er den første periode af oldtiden. Den har fået sit navn efter de mange stenredskaber, der er så karakteristisk for perioden. Samtidig med indførelsen af landbruget skete et skifte i stenalderfolkets kultiske og rituelle forestillingsverden, og store samlingspladser blev opført samt ikke mindst de i dag meget karakteristiske langhøje, stendysser og jættestuer. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links