oversigt, set fra NØ
.
oversigt, set fra syd
.
oversigt, set fra SV
.

Faktaboks

Kommune
Sorø Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
3624171
Sted- og lokalitetsnummer
040113-5
Anlæg
Langhøj, Stenalder (dateret 3950 f.Kr. - 2801 f.Kr.)

Original fredningstekst

Langdysse-rest idet blot SV - enden er tilbage. Kun 5 randsten står.

Undersøgelseshistorie

1882
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidDen S.V. Ende af en Langdysse i SV-N.Ø. oprindelig 90-100' l., af de høje Endestene staar den midterste endnu oprejst. Bevoksning: 1981: Græs
1940
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidLangdysse-Rest, idet blot SV.Enden er tilbage. Kun 5 Randsten staar. Det fredningsværdige Areal illustreres af følgende Figur:[Skitse i sb.læg].
1940
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1981
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorRest af langdysse. Græsklædt høj i mark. Mod nord ses 2 randsten, mod vest 3. På højen en dynge marksten. Forpagteren lovede at fjerne stenene, hvilket også er sket. Han holder frivilligt bevoksningen på højen nede. Suserupvej 32 Bevoksning: 1981: Græs
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum
2014
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum

Langhøj

Som navnet antyder, er langhøje aflange gravhøje med et rektangulært grundplan. De første langhøje blev opført allerede i den første periode af bondestenalderen (neolitikum ca. 4000 f.v.t.-ca. 1700 f.v.t.) og havde ligheder med de gravformer, som også anvendtes i kystområderne ved Østersøen og i området ud mod Atlanterhavet. Arkæologiske undersøgelser viser, at der over store geografiske områder har været udført ensartede ritualer ved langhøjene. Læs videre her.

Stenalder

Stenalderen er den første periode af oldtiden. Den har fået sit navn efter de mange stenredskaber, der er så karakteristisk for perioden. Samtidig med indførelsen af landbruget skete et skifte i stenalderfolkets kultiske og rituelle forestillingsverden, og store samlingspladser blev opført samt ikke mindst de i dag meget karakteristiske langhøje, stendysser og jættestuer. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links