oversigt, set fra NØ
.
oversigt, set fra øst
.

Faktaboks

Kommune
Odsherred Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
292221
Sted- og lokalitetsnummer
030403-510
Anlæg
Langhøj, Stenalder (dateret 3950 f.Kr. - 2801 f.Kr.)

Original fredningstekst

Langdyssen fremtræder som en indtil ca. 1 m høj og ca. 33 m lang højning, der er orienteret nord-syd. På midten af lang- dyssen ses en enkelt meget stor sten og en samling større sten, og ved langdyssens nordlige afslutning en stor rand- sten. Langdyssen er dels græsklædt, dels bevokset med buske. Fredningsgrænsen forløber ca. 2 m fra højningens fod. På ved- lagte skitse er vist fortidsmindets beliggenhed og dets af- grænsning. Den nordlige del af mindesmærket ligger på matr. nr. 8bg af Kaarup og Ordrup byer, og den sydlige del på matr. nr. 4pt af samme ejerlav.

Undersøgelseshistorie

1978
Byggeri og anlæg - Fredningsstyrelsens Fortidsmindeforvaltning
1978
Tinglysning - Fredningsstyrelsens FortidsmindeforvaltningLangdyssen fremtræder som en indtil ca. 1 m høj og ca. 33 m lang højning, der er orienteret nord-syd. På midten af langdyssen ses en enkelt meget stor sten og en samling større sten, og ved dyssens nordlige afslutning en stor randsten. Langdyssen er dels græsklædt, dels bevokset med buske. Fredningsgrænsen forløber ca. 2 m fra højningens fod. På vedlagte skitse er vist fortidsmindets beliggenhed og dets afgrænsning.
1978
Uspecificeret aktivitet - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1978
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1978
Museal besigtigelse - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1984
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorUregelmæssig højning, 1 x 22 x 6 m, orienteret N-S. På højningens top og langs dens østende ses en del sten rage op over jorden. De fleste er under 0,5 m i største udstrækning. Den NØ-ligste sten måler ca. 1,5 m i største udstrækning. Den er væltet og delvis jorddækket. Det er sandsynligvis den NØ-lige randsten. Flere af stenene langs østkanten bærer kløvningsmærker, og er blot rester af større sten. Den nordøstlige ¼ ligger på græsgang, resten på sommerhusgrund, matr. nr. 4 pt, benævnt "Fjordside" på sten ved indkørsel. Angivelsen af bredde er meget omtrentlig, da højningen ikke har en klar vestlig afgrænsning. Ligeledes er længde- angivelsen usikker, idet der ikke ses nogen sydlig afgrænsning. Hvis en sådan har været der tidligere, er den nu slettet ved anlæggelse af græsplæne og sommerhus. Afgrænsningen mellem højningens sydende og græsplænen består af en dynge sten af indtil 0,75 m's længde. De ligger ovenpå sidste års grønsvær. Sagsbehandlerkommentar : Enten er tinglysningsteksten meget ringe eller også er der sket ødelæggelser ved anlæggelse af sommerhus med tilhørende plæne. 9/4 - 1984. Sv. Thorsen oplyser, at den beskrevne situation svarer til den tinglyste. Der gøres derfor ikke yderligere i sagen. ** Seværdighedsforklaring ** Ingen seværdighed. Bevoksning: 1984: Græs og Løvkrat
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum
2016
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum

Langhøj

Som navnet antyder, er langhøje aflange gravhøje med et rektangulært grundplan. De første langhøje blev opført allerede i den første periode af bondestenalderen (neolitikum ca. 4000 f.v.t.-ca. 1700 f.v.t.) og havde ligheder med de gravformer, som også anvendtes i kystområderne ved Østersøen og i området ud mod Atlanterhavet. Arkæologiske undersøgelser viser, at der over store geografiske områder har været udført ensartede ritualer ved langhøjene. Læs videre her.

Stenalder

Stenalderen er den første periode af oldtiden. Den har fået sit navn efter de mange stenredskaber, der er så karakteristisk for perioden. Samtidig med indførelsen af landbruget skete et skifte i stenalderfolkets kultiske og rituelle forestillingsverden, og store samlingspladser blev opført samt ikke mindst de i dag meget karakteristiske langhøje, stendysser og jættestuer. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links