Foto, detalje
.

Faktaboks

Kommune
Faaborg-Midtfyn Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
401510
Sted- og lokalitetsnummer
090404-25
Anlæg
Langhøj, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 501 f.Kr.)

Original fredningstekst

To sammenbyggede rundhøje, der fremtræder som en i NNV-SSØ orienteret langhøj. Den NNV-lige høj ca. 1,5 x 8-9 m, i overfladen mange håndsten, den SSØ-lige høj, ca. 2 x 11-12 m, i overfladen mange håndsten.

Undersøgelseshistorie

1878
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1886
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1947
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1948
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1988
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorLanghøj, 3,0 x 30,0 x 14,0 m., orienteret NNV/SSØ. Den S-lige del noget højere end den N-lige. En del sten i højoverfladen. Fredningstekstens opløsning af langhøjen i 2 sammenbyggede høje - en større og en mindre - er ikke indlysende rigtig, omend heller ikke helt umulig (der ses et svagt afsæt i toppen, som kan opfattes som skellet mellem to sådanne, sammenbyggede høje). ** Seværdighedsforklaring ** Indgår i seværdig højgruppe. Bevoksning: 1988: Løvkrat og Løvtræer
2009
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Odense Bys Museer

Langhøj

Som navnet antyder, er langhøje aflange gravhøje med et rektangulært grundplan. De første langhøje blev opført allerede i den første periode af bondestenalderen (neolitikum ca. 4000 f.v.t.-ca. 1700 f.v.t.) og havde ligheder med de gravformer, som også anvendtes i kystområderne ved Østersøen og i området ud mod Atlanterhavet. Arkæologiske undersøgelser viser, at der over store geografiske områder har været udført ensartede ritualer ved langhøjene. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links