Faktaboks

Kommune
Kalundborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
312111
Sted- og lokalitetsnummer
030108-40
Anlæg
Langhøj, Stenalder (dateret 3950 f.Kr. - 2801 f.Kr.)

Original fredningstekst

Langdysse i plantage 10 x 25 m orienteret Ø-V. Enkelte rand- sten synlige. Overflade ødelagt af plantningsrender.

Undersøgelseshistorie

1881
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidLangdysse c. 100' l. i V-Ø (en ubetydelig Streg NØ). Randstenene ere skjulte af Flyvesand. Ingen Gravkamre synlige. Bevoksning: 1984: Nålekrat/-træer
1903
Privat udgravning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1941
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidLangdysse i Plantage. 10 x 25 m. or. Ø-V. Enkelte Randsten synlige. Overflade ødelagt af Plantningsrenner.
1941
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1984
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorLanghøj med enkelte randsten, intet kammer synligt. De angivne mål er kun omtrentlige. Afstand mellem ydersiderne af randstenene ca 8 m. Højens overflade bærer tydelige plantefurer af betydelig ælde. De er ældre end granbeplantningen, hvis træer har mindst 30 "etager". Mange af granerne på og omkring dyssen er stormfældede, hvilket gør anlægget vanskeligt at overskue. Den nærved liggende grusgrav er under opfyldning, således at den opr. overflade genskabes - intet at indvende. De vindfældede træer bør fjernes. Ligeledes bør de plantede, mindst 30 år gamle graner på dyssen fjernes, så den ikke overses og beskadiges, når granbeplantningen skal skoves. ** Seværdighedsforklaring ** I sig selv af ringe seværdighed, men p.g.a. udgravningen af den nær ved liggende langhøj (sb. nr. 43) og dens jævngamle boplads på marken ved siden af, kan den være seværdig for viderekommende. Bevoksning: 1984: Nålekrat/-træer
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Bør plejes.

Langhøj

Som navnet antyder, er langhøje aflange gravhøje med et rektangulært grundplan. De første langhøje blev opført allerede i den første periode af bondestenalderen (neolitikum ca. 4000 f.v.t.-ca. 1700 f.v.t.) og havde ligheder med de gravformer, som også anvendtes i kystområderne ved Østersøen og i området ud mod Atlanterhavet. Arkæologiske undersøgelser viser, at der over store geografiske områder har været udført ensartede ritualer ved langhøjene. Læs videre her.

Stenalder

Stenalderen er den første periode af oldtiden. Den har fået sit navn efter de mange stenredskaber, der er så karakteristisk for perioden. Samtidig med indførelsen af landbruget skete et skifte i stenalderfolkets kultiske og rituelle forestillingsverden, og store samlingspladser blev opført samt ikke mindst de i dag meget karakteristiske langhøje, stendysser og jættestuer. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links