Oversigtsbillede - højen set fra NØ
.
Oversigtsbillede - højen set fra SØ
.
Oversigtsbillede - højen set fra V
.

Faktaboks

Kommune
Vejle Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
310832
Sted- og lokalitetsnummer
170908-105
Anlæg
Langhøj, Bronzealder (dateret 1500 f.Kr. - 1301 f.Kr.); Gravgenstand, Bronzealder (dateret 1500 f.Kr. - 1301 f.Kr.)

Original fredningstekst

Hofmansfelt, matr.nr.1l : Høj i skel til matr.nr.3ad af Bindeballe. "Fladhøj", langhøj, ca. 2,5 m høj, 16 m bred og 26 m lang. I øst- enden er der to større huller, i siden en afgravning; i vestenden stort hul, 6 m bredt. Over toppen skeldige. Lyng- og fyrretræer i plantage.

Undersøgelseshistorie

1908
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj. "Fladhøj". 2.5 x 26 M [[x 16 m (Langhøj)]]. Over Toppen et Skeldige i N.-S. Vest for Toppen en Nedgravning, 6 M. i Tværmaal, 1.5 M. dyb, tilgrot. Heri Sten Ø.f. Toppen flere større Brud. Mod NØ. er fundet Sværd og Armring af Bronze, Mus. Nr. 19154-55. ]]Lynggrot i Ager.]]
1944
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidFyrrekrat og Lyng (1944).
1952
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 2 x 18 m. Affladet top i hvis sydøstisde et 2 m bredt hul. I nordvestsiden hul efter væltet træ. Noget ujævn overflade. Store graner i plantage.
1952
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer

Langhøj

Som navnet antyder, er langhøje aflange gravhøje med et rektangulært grundplan. De første langhøje blev opført allerede i den første periode af bondestenalderen (neolitikum ca. 4000 f.v.t.-ca. 1700 f.v.t.) og havde ligheder med de gravformer, som også anvendtes i kystområderne ved Østersøen og i området ud mod Atlanterhavet. Arkæologiske undersøgelser viser, at der over store geografiske områder har været udført ensartede ritualer ved langhøjene. Læs videre her.

Gravgenstand

En gravgenstand er en arkæologisk genstand, der er fundet i en grav, såsom jordfæstegrav, rundhøj, langhøj eller stendysse/jættestue. Ved arkæologiske undersøgelser eller restaureringer findes ofte genstande, som de døde har fået med sig i graven. Det kan eksempelvis være lerkar, flintdolke, bronzesværd, dragtsmykker, seletøj til heste, pilgrimsmærker mv. Læs videre her.

Bronzealder

Bronzealderen afløste stenalderen. Den har fået sit navn fra de mange bronzegenstande, der bl.a. er fundet i gravhøje samt nedsat i moser og åer som ofringer til guderne. Særlig karakteristisk for ældre bronzealder er rundhøjene, hvorfra flere opsigtsvækkende arkæologiske fund kendes, idet særlige bevaringsforhold i visse af gravhøjene har betydet, at den eller de gravlagte er yderst velbevarede. I yngre bronzealder gik indbyggerne fra jordfæstegrave til at brænde de døde på et ligbål og begrave dem i brandgrave. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links