Der er offentlig adgang til Lodbjerg Fyr i Nationalpark Thy. Herfra er der vid udsigt over bl.a. Lodbjerg Plantage og klitheden.

.

Lodbjerg Fyr er et anduvningsfyr. Det er tegnet af Henry Lepaule og opført af fyringeniør J. Fleischer 1883-84. Tårnet, der er bygget af svensk granit, er 35 m højt; lyset rækker 48 m op og 19 sømil ud. Fyret blev tændt d. 28. november 1884 og var da bemandet med en fyrmester og to assistenter med familier, som boede i fyrgården.

Under Besættelsen var op mod 140 tyske soldater indlogeret omkring fyret, og det danske personale blev evakueret d. 25. marts 1944. Tyskerne anbragte 750 kg sprængstof under fyret, minerede området, opførte et brystværn og gravede en tunnel ud til en bunker.

I forbindelse med fyrets 100-års-jubilæum i 1984 tog en gruppe borgere initiativ til at opføre et egnsspil ved fyret om dets historie. Det blev begyndelsen på Fyrspillene i Sydthy, som siden hver sommer har opført et historisk spil med udgangspunkt i et særligt sted eller en særlig historie fra egnen – gerne på det sted, hvor dramaet udspillede sig. Siden 1995 er spillene hvert andet år blevet opført på Ashøj ved Hurup.

Fyrkomplekset, der blev fredet i 2002, er stadig i brug og åbent for besøgende.

Videre læsning

Læs mere om Kulturhistoriske museer og kulturarv i Thisted Kommune

Læs videre om

Læs også om

Se alle artikler om Kulturhistoriske museer og kulturarv

Eksterne links