Faktaboks

Lucie Ingemann
Født
19. februar 1792, København
Død
15. januar 1868, Sorø
Titel
Maler
Nationalitet
Dansk
Virkested
Danmark

Biografi

Lucie Ingemann har malet enkelte portrætter og genrebilleder, men først og fremmest blomsterbilleder og religiøse figurkompositioner. Hun havde en dyb sans for kunst og poesi og delte med sin mand en religiøs opfattelse, som overskrider erkendelsens grænser. Selv hendes blomsterbilleder er ofte kristelige fremstillinger, hvor planterne ikke kun er af denne verden, men sammen med koloritten, der snarest peger mod tysk romantisk maleri, støtter et mystisk-åndigt indhold, som har langt videre ambitioner end det gængse dekorative blomstermaleri. I de store figurkompositioner, altertavlerne, evnede I. sjældnere at virkeliggøre sine hensigter på en måde, der overbeviser.

Hun kan muligvis have fået råd og støtte til det formelle hos historiemaleren J.L. Lund, men mangler personlighed i gennemførelsen, der er i den tyske præ-rafaelitiske stil. Til andre tider drev hun fremstillingen op i det ekstatiske, hvor perspektiv og legemernes rumlighed helt forkastes i et forsøg på at beskrive mysteriet, og at alt er ånd. Det meste af sin meget omfattende produktion forærede I. til kirker, hvor man ønskede at få en af hendes altertavler. Mange er senere flyttet fra deres oprindelige plads. I. var en af de få kvinder i 1800-tallet, hvis ægtefælle, skønt ikke ukritisk, fuldt og helt gik ind for hendes kunstneriske virksomhed. I hjemmet, som havde en central plads i dansk guldalder, må hendes person ikke undervurderes. I. er ofte omtalt i memoirelitteraturen under sin mands navn, men uden saglig kunstkritisk vurdering.

Genealogi

Ingemann, Lucie Marie, 1792-1868, maler. *19.2.1792 i Kbh., ?15.1.1868 i Sorø, begr. smst. Forældre: Sekr., senere kommiteret i Rentekammeret, konferensråd Jacob Mandix og Margaretha Elisabeth Hvistendahl. ~30.7.1822 i Hyllested med lektor, forfatteren Bernhard Severin Ingemann, *28.5.1789 i Torkildstrup, ?24.2.1862 i Sorø, søn af sognepræst, provst Søren Sørensen I. og Birgitte Swane.

Uddannelse

Modtog undervisn. af C.D. Fritzsch; en bemærkning i C.W. Eckersbergs dagbøger om, at I. havde malet i hans atelier i påsken 1826 henviser ikke til et elevforhold. I. benyttede atelieret under et Kbh.oph. for at male en bekendts portræt.

Videre læsning

Læs videre om

Se alle artikler om billedkunst

Se alle kunstnerbiografier

Eksterne links