Mediebilledet i Skanderborgområdet har allerede fra begyndelsen af 1900-tallet været domineret af de regionale dagblade i de større nabobyer som Aarhus, Horsens og Silkeborg. Byens første dagblad, Skanderborg Avis, levede 1868‑74, mens den mest levedygtige, Skanderborg Amts Avis, udkom som selvstændigt dagblad 1876‑1951 og efterfølgende indtil 1989 som en aflægger af Midtjyllands Avis i Silkeborg.

Fraværet af en stærk lokal avis gjorde Skanderborg til et interessant marked for naboaviserne og skabte op til omkring 1990 en bred mediediversitet. Da udbuddet var størst, rummede Skanderborg således lokalredaktioner fra ikke mindre end seks dagblade, som alle kæmpede om læsernes interesse og annoncørernes penge. Det var Århus Stiftstidende, Aarhus Amtstidende, Demokraten, Horsens Folkeblad, Midtjyllands Avis og Jyllands-Posten. Aarhus Amtstidendes redaktion lukkede i 1965 – og fra 1980’erne fulgte gradvis resten, så Skanderborg stod tilbage med en stærkt reduceret mediedækning samt Uge-Bladet for Skanderborg og Omegn, der oprindelig var lokalt ejet og frem til 2017 var en del af Jysk Fynske Medier.

I 2007 blev der skrevet et lille stykke mediehistorie i Skanderborg. Politikens Lokalaviser så mulighederne i kommunen og lancerede Lokalavisen Skanderborg som koncernens første lokale, gratis og husstandsomdelte ugeavis i Jylland. Det blev dog kun til ti år med to ugeaviser. I juni 2017 byttede Politikens Lokalaviser og Jysk Fynske Medier i alt 14 jyske og fynske ugeaviser. Politikens Lokalaviser blev i den manøvre ejer af begge Skanderborgs ugeaviser og slog dem i september sammen til én, Uge-Bladet Skanderborg, som siden har været kommunens eneste ugeavis og publicistiske organ. Redaktionen bestod i 2019 af en lokalredaktør og to journalister. Avisen omdeles tirsdag-onsdag i 28.665 (2018) eksemplarer i Skanderborg, Gedved i Horsens Kommune og delvis i postdistrikterne Østbirk, Hovedgård, Odder, Solbjerg og Hasselager.

De regionale medier TV2 ØSTJYLLAND og DR P4 Østjylland dækker kommunen fra hovedredaktionerne i Aarhus. Også JP Aarhus (tillæg til Jyllands-Posten) dækker Skanderborgområdet.

Videre læsning

Læs mere om kultur i Skanderborg Kommune

Læs også om

Se alle artikler om Medier