Ved Smukfest i 2018 optrådte rapperen Gilli for et veloplagt publikum. Placeringen af festivalen i det kuperede terræn og grønne skove indikerer, at festivalen bærer sit navn med rette.
.
På Sølund Musik-Festival i 2018 optrådte bandet Lukas Graham foran 20.000 tilskuere på verdens nok største festival for udviklingshæmmede og deres ledsagere.
.

Siger man Skanderborg og musik, siger man også Smukfest. Mere end 50.000 musikelskere samles hvert år på festivalen, hvor de fleste bor i telte på bl.a. Kærligheden og i Skovlunden, begge steder ejet af de mere end 17.000 medlemmer af Skanderborg Festivalklub, som også ejer Smukfest. Byens spillested Walthers Musikcafé, opkaldt efter festivalens maskot, FestiWalther, har ugentlige arrangementer med et bredt udbud af rytmiske koncerter hen over året og støttes økonomisk af Skanderborg Festivalklub.

I Kulturhuset Skanderborg er et stort udbud af koncerter i alle genrer. Skanderborg Kulturskole tilbyder en bred vifte af musiktilbud til kommunens borgere. Der er et rigt amatørliv i kommunen, og kirkerne har jævnligt klassiske koncerter. Sangskriveren Peter Sommer er vokset op i Skanderborg og har bl.a. leveret en række hits og fået en lang række priser for sin produktion, som også omfatter duosamarbejdet De Eneste To med Simon Kvamm, der er vokset op i nabobyen Silkeborg.

Smukfest

Smukfest er Danmarks næststørste musikfestival med op til 50.000 gæster dagligt i festivaldagene i august. Smukfest byder på både dansk og international musik og har gennem årene tiltrukket en lang række af de helt store navne.

Siden begyndelsen i 1980 har Smukfest (oprindelig Skanderborg Festival, længe med tilnavnet Danmarks smukkeste) været drevet af Skanderborg Festivalklub, der blev stiftet i juni samme år. Omkring 500‑600 gæster dukkede op til det første arrangement d. 5. juli, der dog blev afkortet pga. kraftig regn. Det var fem lokale unge mænd, der stiftede festivalklubben og afholdt den første festival, og flere af dem har været engageret i festivalarbejde frem til i dag.

Fra begyndelsen var der tale om en nonprofit festival, hvor et eventuelt overskud skulle bruges til at lave mere kultur i Skanderborg. Både den første og den anden festival gav dog underskud, hvilket var meget problematisk, da de unge mænd bag festivalklubben var arbejdsløse, studerende og lærlinge. Lokale kræfter bakkede imidlertid op og gav udstrakt kredit, og efter den tredje festival i 1982 var der for første gang overskud. På dette tidspunkt var deltagerantallet steget til omkring 4.000, og der var 100 frivillige medhjælpere. Omkring 16 bands optrådte på Bøgescenen, og omsætningen rundede 600.000 kr. Festivalen afholdtes det år i august og for første gang over to dage. Siden er såvel tilskuertal som antallet af medhjælpere og omsætning steget støt. I 2018 var der omkring 14.000 frivillige i arbejde, da Smukfest nr. 39 i rækken blev afviklet over fem dage plus tre dages forfestival – nu med mere end 170 optrædende på festivalens fem scener og med en omsætning, der passerede 190 mio. kr.

Man anslår, at den første festival fyldte ca. 43.000 m² i Dyrehaven. Efter en planlagt udvidelse af festivalområdet med opførelse af helt nye hovedscener vil det samlede festivalområde i 2020 dække ca. 230.000 m², og der vil blive plads til omkring 60.000 daglige gæster.

Smukfonden og Walthers Musikcafé

Formålet med Skanderborg Festivalklub ud over driften af den årlige festival er at støtte lokalt kulturliv samt Smukfonden, der yder økonomisk støtte til projekter, der har fokus på bekæmpelse af ensomhed og udsathed. Fra grundlæggelsen i 2014 og til generalforsamlingen i 2019 har Smukfonden uddelt mere end 4 mio. kr. Ud over at støtte det lokale kulturliv bredt står Skanderborg Festivalklub også bag det lokale spillested Walthers Musikcafé, et af de få spillesteder i Danmark, der fortrinsvis drives uden offentlig støtte. Her kan unge frivillige engagere sig i spillestedets drift og være med til at booke, afvikle og promovere koncerterne, hvilket også er en måde at rekruttere nye talenter til Smukfest på.

Sølund Musik-Festival

Sølund Musik-Festival kaldes ikke uden grund Danmarks Festligste Festival. Festivalen, der er en »lukket« festival og afholdes hvert år i juni i Landsbyen Sølund, blev grundlagt i 1985. Med sine ca. 20.000 gæster er den med stor sandsynlighed verdens største musikfestival for og med udviklingshæmmede mennesker og deres ledsagere.

Musikken spænder over populærmusik fra Kashmir til Kandis, og ca. 40 professionelle bands optræder. Derudover har festivalen ca. 40 brugerbands, der spiller såvel på de store open air-scener som i de mindre telte.

Festivalen baserer sig på den værdi, der ligger i at være fælles om noget, og på lysten til at hjælpe andre. Vigtigt for festivalen er at byde på alle de faciliteter, som alle andre festivaler tilbyder: musik og samvær og et rigt udvalg af mad og drikke.

Videre læsning

Læs mere om kultur i Skanderborg Kommune

Læs også om

Se alle artikler om Musik og dans