Milesten
.
Milesten
.
Milesten
.

Faktaboks

Kommune
Vordingborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
412618
Sted- og lokalitetsnummer
050215-59
Anlæg
Milepæl/-sten, Nyere tid (dateret 1842 e.Kr. - 1848 e.Kr.)

Original fredningstekst

Milesten af typen keglestub med kehl på keglen. Milestenen af granit står på et tilsvarende fundament, der er 30x110x103 cm. Højden på milestenen med fundament er 220 cm. På forsiden ud mod vejen er en inskription med kongekrone og Christian d. 8´s monogram samt tallet ”12”, der er opmalet i rød farve. Stenen angiver 12 mil fra København på strækningen København-Vordingborg. Milestenen står på en jordforhøjning.

Undersøgelseshistorie

2009
Museal rekognoscering - Museerne.dkMilepæl. Indmejslet: CR VIII 12 MIIL. Hulkehle på sokkel. Fortidsmindet er ikke registreret / har intet fredningsnummer.
2016
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kulturstyrelsen

Nyere tid

Nyere tid dækker perioden efter indførelsen af enevælden i 1660 og frem til i dag. De beskyttede fortidsminder fra perioden er en meget varieret gruppe af eksempelvis krigergrave fra de slesvigske krige, forsvarsanlæg fra 1. Verdenskrig og anlæg i relation til infrastrukturen, såsom hulveje, broer, jernbanedæmninger, milesten og kilometersten. Desuden omfatter de industrielle anlæg af mange slags, mølleanlæg med kanaler og diger, engvandingskanaler, mange typer anlæg i marsken, købstadsdiger, hovedparten af de beskyttede sten- og jorddiger, mindesten mv. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links