stenen set fra syd
.

Faktaboks

Kommune
Sønderborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
421192
Sted- og lokalitetsnummer
230210-441
Anlæg
Mindesmærke, Nyere tid (dateret 1800 e.Kr. - 1899 e.Kr.)

Original fredningstekst

Dansk mindesten fra 1864. Stor sten af granit på stenpostament. Stenen, der har poleret forside, er 1 m høj, 70 cm bred og 50 cm dyb. Postamentet består af brosten (opmuret granitsokkel efter Sønderborgregistranten) og måler 70 x 90 x 50 cm. Indskrift: Forgyldt skrift, almindelig. REJST TIL MINDE OM PREMIERLØJTNANT A.H. DRASTRUP,3.INF.RGT SVENSK FRIVILLIG UNDERLØJTNANT H.V.L. BERZELIUS, 3.INF.RGT SECONDLØJTNANTERNE N.A. FÆRCH, 3. INF. RGT H.H. PETERSEN, 5. INF.RGT. H.H.PINGEL 4.INF. RGT C. FAYE 18 INF. RGT FALDNE PÅ ALS DEN 29. JUNI 1864 HVIS HVILESTEDER IKKE KENDES.

Undersøgelseshistorie

2008
Afventer oplysninger - Det Kulturhistoriske CentralregisterMindesmærke
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum SønderjyllandFortidsmindet blev fundet som beskrevet.
2015
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum Sønderjylland

Mindesmærke

Mindesmærker er erindringssteder over eksempelvis en begivenhed eller en person og består som oftest af en sten med en inskription, der forklarer om anledningen til, at mindesmærket er blevet rejst. Mindesmærker findes overalt i landet og er som regel rejst på det sted, begivenheden fandt sted, eller et sted, som den mindede person havde en tilknytning til. Læs videre her.

Mindesmærker i Danmark

Nyere tid

Nyere tid dækker perioden efter indførelsen af enevælden i 1660 og frem til i dag. De beskyttede fortidsminder fra perioden er en meget varieret gruppe af eksempelvis krigergrave fra de slesvigske krige, forsvarsanlæg fra 1. Verdenskrig og anlæg i relation til infrastrukturen, såsom hulveje, broer, jernbanedæmninger, milesten og kilometersten. Desuden omfatter de industrielle anlæg af mange slags, mølleanlæg med kanaler og diger, engvandingskanaler, mange typer anlæg i marsken, købstadsdiger, hovedparten af de beskyttede sten- og jorddiger, mindesten mv. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links