4244
.

Faktaboks

Kommune
Thisted Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
10061
Sted- og lokalitetsnummer
110707-37
Anlæg
Mindesmærke, Nyere tid (dateret 1950 e.Kr. - 1959 e.Kr.)

Original fredningstekst

Mindesten. -Græsbølstenen-. Natursten, 155 x 80 cm ved grunden, smallere op ad til og 160 cm høj. På siden som vender mod SSØ ses følgende inskription: MATR.NR. 82 LILD HER LAA SLÆGTSGÅRDEN GRÆSBØL FRA ARILDS TID TIL 1943 HISTORISK ÅRBOG. THISTED AMT 1950

Undersøgelseshistorie

2007
Diverse sagsbehandling - KUAS, FortidsminderLokaliteten mgl. data.
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum ThyFortidsmindet blev fundet som beskrevet - en mindesten over gården Græsbøl. Ved stenen ses rester af gårdtomten i et permanent græsnings-/overdrevsareal.

Mindesmærke

Mindesmærker er erindringssteder over eksempelvis en begivenhed eller en person og består som oftest af en sten med en inskription, der forklarer om anledningen til, at mindesmærket er blevet rejst. Mindesmærker findes overalt i landet og er som regel rejst på det sted, begivenheden fandt sted, eller et sted, som den mindede person havde en tilknytning til. Læs videre her.

Mindesmærker i Danmark

Nyere tid

Nyere tid dækker perioden efter indførelsen af enevælden i 1660 og frem til i dag. De beskyttede fortidsminder fra perioden er en meget varieret gruppe af eksempelvis krigergrave fra de slesvigske krige, forsvarsanlæg fra 1. Verdenskrig og anlæg i relation til infrastrukturen, såsom hulveje, broer, jernbanedæmninger, milesten og kilometersten. Desuden omfatter de industrielle anlæg af mange slags, mølleanlæg med kanaler og diger, engvandingskanaler, mange typer anlæg i marsken, købstadsdiger, hovedparten af de beskyttede sten- og jorddiger, mindesten mv. Læs videre her.

Videre læsning

Se alle artikler om monumenter og mindesmærker

Læs videre om

Eksterne links