Oversigt - Set fra SV
.
Top - Set fra S
.
Top - Set fra N
.

Faktaboks

Kommune
Gribskov Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
2627104
Sted- og lokalitetsnummer
010111-115
Anlæg
Mindesmærke, Nyere tid (dateret 1700 e.Kr. - 1749 e.Kr.)

Original fredningstekst

Meddelt til Naturstyrelsen, men ikke tinglyst: ********************************** Mindesmærke, ”Sandflugtsmonumentet”. Et mere end 6 m højt, tresidet sandstensmonument i barokstil (af D. Gercken). Monumentet bærer Kong Frederik d. IV’s og Kong Christian d. VI’s navnetræk under en gylden krone. På hver af de tre sider findes en, på hhv. dansk, tysk og latin affattet tekst. I en cirkel, 5,3 m i diameter, omkring monumentet findes et smedejernsgitter.

Undersøgelseshistorie

2008
Afventer oplysninger - Det Kulturhistoriske CentralregisterAnlæg afventer klassifikation
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, Arkæologica. 5 meter højt mindesmærke sat på høj naturlig bakke.
2014
Museal besigtigelse - Kroppedal Museum, ArkæologiMindesmærket: Mindesmærke, ”Sandflugtsmonumentet”. Et 6 m højt, tresidet sandstensmonument i barokstil. Hver side måler ca. 150 cm ved basen. Monumentet bærer kongerne Frederik IV’s og Christian VI’s navnetræk samt kongekrone og rigsæble øverst. Monumentet står på et ca. 20 cm højt fundament. På hver af de tre svagt indadbuede sider findes en inskription fordelt på to plaketter, en mindre forneden og en større ovenover. Teksten er på henholdsvis dansk (N), tysk (SØ) og latin (SV). I en stensat cirkel omkring monumentet er opsat et smedejernsgitter, ca. 5 m i diameter og 85 cm højt. Monumentet er placeret på en bakketop for enden af en allé, hvor en trappe fører op til toppen. Historie: Mindesmærket, som også går under navnet ”Perminen” (pyramiden), blev rejst i 1738 til minde om bekæmpelsen af sandflugten. Fra slutningen af 1500-tallet blev området hårdt angrebet af sandflugt. Sandet samlede sig i miler på op til 30 meters højde, der vandrede ind over land og dækkede det meste. Omkring år 1700 var problemet så omfattende, at mange bønder havde forladt hus og hjem. Landsbyen Torup var allerede gået tabt, og byerne Tisvilde og Tibirke var truede. Efter flere mislykkede forsøg på at dæmme op for problemet, blev holsteneren Johan Ulrich Røhl kaldt til landet i 1724. Røhl var en handlekraftig mand, og med hjælp fra lokale bønder og kongens soldater fik han i 1730’erne omsider standset sandflugten. Det var kong Christian VI, der bad billedhuggeren Diderik Gercken (1692-1748) om at lave monumentet, som bærer forskellige tekster og digte på dansk, tysk og latin, og nævner de involverede konger og betydende embedsmænd for deres fortjenester i projektet.
2014
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, Arkæologi

Mindesmærke

Mindesmærker er erindringssteder over eksempelvis en begivenhed eller en person og består som oftest af en sten med en inskription, der forklarer om anledningen til, at mindesmærket er blevet rejst. Mindesmærker findes overalt i landet og er som regel rejst på det sted, begivenheden fandt sted, eller et sted, som den mindede person havde en tilknytning til. Læs videre her.

Mindesmærker i Danmark

Nyere tid

Nyere tid dækker perioden efter indførelsen af enevælden i 1660 og frem til i dag. De beskyttede fortidsminder fra perioden er en meget varieret gruppe af eksempelvis krigergrave fra de slesvigske krige, forsvarsanlæg fra 1. Verdenskrig og anlæg i relation til infrastrukturen, såsom hulveje, broer, jernbanedæmninger, milesten og kilometersten. Desuden omfatter de industrielle anlæg af mange slags, mølleanlæg med kanaler og diger, engvandingskanaler, mange typer anlæg i marsken, købstadsdiger, hovedparten af de beskyttede sten- og jorddiger, mindesten mv. Læs videre her.

Videre læsning

Se alle artikler om monumenter og mindesmærker

Læs videre om

Eksterne links