Inskription, detalje
.
Inskriptioner, detalje
.
Inskriptioner
.

Faktaboks

Kommune
Tønder Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
42058
Sted- og lokalitetsnummer
210503-66
Anlæg
Mindesmærke, Nyere tid (dateret 1870 e.Kr. - 1871 e.Kr.)

Original fredningstekst

Fr.nr. 4205:8 Mindesmærke. Tilhugget stenobelisk, der er op til 1,5 x 1,5 x 5 m. På forsiden er indsat et bronzerelief af den tyske kejser med tilhørende indhugget inskription over og under bronzerelieffet: ”Kaiser Wilhelm I dem Grossen und seinen aus dem Kreise Tondern im Feldzuge 1870/71 gebliebenen Kämpfern”. Teksten er opmalet med guld. Nedenunder findes på alle fire sider indhuggede inskriptioner med alle de faldne soldater oplistet efter regiment.

Undersøgelseshistorie

2018
Diverse sagsbehandling - KulturstyrelsenMindesmærke. Tilhugget stenobelisk, der er op til 1,5 x 1,5 x 5 m. På forsiden er indsat et bronzerelief af den tyske kejser med tilhørende indhugget inskription over og under bronzerelieffet: ”Kaiser Wilhelm I dem Grossen und seinen aus dem Kreise Tondern im Feldzuge 1870/71 gebliebenen Kämpfern”. Teksten er opmalet med guld. Nedenunder findes på alle fire sider indhuggede inskriptioner med alle de faldne soldater oplistet efter regiment.
2018
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kulturstyrelsen

Mindesmærke

Mindesmærker er erindringssteder over eksempelvis en begivenhed eller en person og består som oftest af en sten med en inskription, der forklarer om anledningen til, at mindesmærket er blevet rejst. Mindesmærker findes overalt i landet og er som regel rejst på det sted, begivenheden fandt sted, eller et sted, som den mindede person havde en tilknytning til. Læs videre her.

Mindesmærker i Danmark

Nyere tid

Nyere tid dækker perioden efter indførelsen af enevælden i 1660 og frem til i dag. De beskyttede fortidsminder fra perioden er en meget varieret gruppe af eksempelvis krigergrave fra de slesvigske krige, forsvarsanlæg fra 1. Verdenskrig og anlæg i relation til infrastrukturen, såsom hulveje, broer, jernbanedæmninger, milesten og kilometersten. Desuden omfatter de industrielle anlæg af mange slags, mølleanlæg med kanaler og diger, engvandingskanaler, mange typer anlæg i marsken, købstadsdiger, hovedparten af de beskyttede sten- og jorddiger, mindesten mv. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links