2490 sf Ø
.
2489 sf Ø
.

Faktaboks

Kommune
Ringkøbing-Skjern Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
290533
Sted- og lokalitetsnummer
180603-77
Anlæg
Mindesmærke, Nyere tid (dateret 1914 e.Kr. - 1914 e.Kr.)

Original fredningstekst

Meddelt til NST, men er ikke tinglyst ***************************** Mindesten “Danmarkssten”. Kampesten, groft udkløvet, 100 x 80 ccm ved foden og 160 cm høj. På siden mod Ø er i relief indhugget følgende tekst: JEG ? TROR ? DER ER ? SKØNNEST ? I ? DANMARK ?Teksten er omkranset af snoede bånd. Stenen er rejst af Adolf Levison i 1914, inden han skænkede Tirsbjerg Plantage til den danske stat.

Undersøgelseshistorie

2010
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorAfventer data
2016
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - De Kulturhistoriske Museer i Holstebro Kommune

Mindesmærke

Mindesmærker er erindringssteder over eksempelvis en begivenhed eller en person og består som oftest af en sten med en inskription, der forklarer om anledningen til, at mindesmærket er blevet rejst. Mindesmærker findes overalt i landet og er som regel rejst på det sted, begivenheden fandt sted, eller et sted, som den mindede person havde en tilknytning til. Læs videre her.

Mindesmærker i Danmark

Nyere tid

Nyere tid dækker perioden efter indførelsen af enevælden i 1660 og frem til i dag. De beskyttede fortidsminder fra perioden er en meget varieret gruppe af eksempelvis krigergrave fra de slesvigske krige, forsvarsanlæg fra 1. Verdenskrig og anlæg i relation til infrastrukturen, såsom hulveje, broer, jernbanedæmninger, milesten og kilometersten. Desuden omfatter de industrielle anlæg af mange slags, mølleanlæg med kanaler og diger, engvandingskanaler, mange typer anlæg i marsken, købstadsdiger, hovedparten af de beskyttede sten- og jorddiger, mindesten mv. Læs videre her.

Videre læsning

Se alle artikler om monumenter og mindesmærker

Læs videre om

Eksterne links