Faktaboks

Kommune
Viborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
201060
Sted- og lokalitetsnummer
131211-86
Anlæg
Mindesmærke, Nyere tid (dateret 1800 e.Kr. - 1899 e.Kr.)

Original fredningstekst

Mindesten, ca. 3 m høj, 80 cm bred og dyb. Obeliskformet og af lys, grå granit. Stenens fod er af lyserød granit, og dens sokkel består af store natursten. Rundt omkring stenen er sat en krans af 0,2-0,3 m store sten og med en diameter på 5,6 x 6,3 m. Foran stenen ligger 6 kvadratisk tilhuggede sten, hvoraf de 2 ligger udenfor stenkransen. Obelisken har øverst en kongekrone, hugget af sten. Under kronen er stenens top affaset. På stenens sydside er indfældet et portræt af Frederik d. VI samt en teksttavle, begge af hvid marmor. Teksten lyder: SAMMES HØJE NÆRVÆRELSE VAR HER I LUNDEN DEN 17 IUNU 1826 FOR DENNE STEN VED TIDENS MAGT I STØV HENFALDER, EI GLEMMER DANMARK FREDERIK FREDEGODES ALDER. SKAL END HANS BILLED HER MAMORET DE UDSLETTES INGENSINDE På stenens modsatte side er indhugget: DU STAAR HER STEEN NAAR VI OG HVER FORÆL DES, DER KJEND TE, ELSKTE DEN, FOR HVEM DU STAA HER DA, OM SIDSTE TRÆ END FÆLDES OG LUNDEN SYNKER HEN I EVIG GLEM SELS NAT SAT AF IUSTITSRAAD H:IUUL OG FRUE FØD BIERREGAARD DEN 12 IULI 1827 På stenens basis er hugget: FORFÆRDIGET AF S. VISTOFT

Undersøgelseshistorie

2008
Afventer oplysninger - Det Kulturhistoriske CentralregisterMindesmærke
2010
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum

Mindesmærke

Mindesmærker er erindringssteder over eksempelvis en begivenhed eller en person og består som oftest af en sten med en inskription, der forklarer om anledningen til, at mindesmærket er blevet rejst. Mindesmærker findes overalt i landet og er som regel rejst på det sted, begivenheden fandt sted, eller et sted, som den mindede person havde en tilknytning til. Læs videre her.

Mindesmærker i Danmark

Nyere tid

Nyere tid dækker perioden efter indførelsen af enevælden i 1660 og frem til i dag. De beskyttede fortidsminder fra perioden er en meget varieret gruppe af eksempelvis krigergrave fra de slesvigske krige, forsvarsanlæg fra 1. Verdenskrig og anlæg i relation til infrastrukturen, såsom hulveje, broer, jernbanedæmninger, milesten og kilometersten. Desuden omfatter de industrielle anlæg af mange slags, mølleanlæg med kanaler og diger, engvandingskanaler, mange typer anlæg i marsken, købstadsdiger, hovedparten af de beskyttede sten- og jorddiger, mindesten mv. Læs videre her.

Videre læsning

Se alle artikler om monumenter og mindesmærker

Læs videre om

Eksterne links