På vandsiden af Munkerup Strandvej ligger udstillingsstedet Munkeruphus let tilbagetrukket fra vejen. Via haven kan man komme ned til stranden. Huset blev opført i 1916 som landsted for civilingeniør Frederik Raaschou i et nyklassicistisk formsprog med taktfast fagdeling, symmetri i bygningskroppen og valmede tage. Den systematiske anvendelse af træ er inspireret af den amerikanske colonial style. Bygningen blev fredet i 1987. I forgrunden Gerda Thune Andersens Bænk i bronze fra 2001.
.

Munkeruphus er et udstillingssted, der ligger ud til Øresund. Bygningen blev opført som landsted, tegnet af Terkel H. Hjejle og Niels Rosenkjær i 1916. I dag er Munkeruphus’ historie tæt forbundet med kunstneren Gunnar Aagaard Andersen, der i 1958 købte Munkeruphus. Det blev begyndelsen til flere årtiers kunstnerliv på stedet, hvor hus og have var centrum for kunstnerisk produktion samt for nationale og internationale samarbejder, eksperimenter og diskussioner med de mange kollegaer, elever og venner, som besøgte stedet. Munkeruphus blev en selvejende institution i 1989. I dag kan man opleve tre til fire årlige udstillinger med samtidskunst. Derudover er der indrettet et rum på Munkeruphus dedikeret til Gunnar Aagaard Andersen, hvor hans værk formidles.

I haven ved Munkeruphus på Munkerup Strandvej ses skulpturer af både internationale og danske kunstnere, bl.a. japanskfødte Jun-Ichi Inoue, Laila Westergaard og Lis Hooge-Hansen, men også flere af stedets tidligere ejer, Gunnar Aagaard Andersen, herunder Identiske Elementer fra 1989. Denne skulptur er opbygget i geometriske former af sammensatte plader af rustfrit stål med huller i, så beskueren kan fornemme omgivelserne igennem værket.

Haven modsvarer selve huset ved et selvgroet, naturpræget udseende med store, fuldkronede træer og bregnepartier. De ældste bøge og lærketræer er fra 1880’erne. Den øvrige beplantning er overvejende fra 1916 og er renoveret i 1980’erne af landskabsarkitekt Jeppe Aagaard Andersen, søn af Gunnar Aagaard Andersen.

Videre læsning

Læs mere om Billedkunst i Gribskov Kommune

Læs videre om

Se alle artikler om Kunstinstitutioner og udstillingssteder

Eksterne links