Fanøs folkemusik er en levende tradition, både blandt unge og ældre. Her samspil ved møllen i Sønderho, Sønderhodag 2020.
.

Ikke mange steder i Danmark kan fremvise en så ubrudt spillemands- og dansetradition, som Fanø kan. Folkemusik og dansekultur har således eksisteret på Fanø i over 300 år og er stadig nærværende og betydningsfulde. Befolkningen har brugt musikken og dansen til at feste sammen og nærme sig hinanden efter lang tids adskillelse, når sømændene kom tilbage efter længere tid til havs. Både musik og dans udtrykker derfor glæde, men også afsavn og sorg. Hvert år i juli fejrer Nordby og Sønderho de gamle musik- og dansetraditioner med Sønderhodag og Fannikkerdagene.

Folkemusikken på Fanø adskiller sig fra andre typer af traditionsrig folkemusik, da den i høj grad er præget af øens søfartshistorie og sømændenes rejser til fremmede egne. Musikken er således inspireret af musiktraditioner i bl.a. England, Holland og Skandinavien, og den er tilpasset til de to traditionelle Fanødanse »sønderhoning « og »fannik«, der er opkaldt efter indbyggerne i hhv. Sønderho og Nordby. Folkedansene minder om en svensk polka, men teknikken bag musikken er usædvanlig, og melodierne er svære at spille. »Sønderhoning « virker noget tungere end »fannik «, mens »rask sønderhoning« bliver danset i et hurtigere tempo.

Et andet særligt træk er, at musikken er blevet overleveret fra generation til generation uden noder. En af Danmarks mest populære folkemusikere, Peter Uhrbrand, har bosat sig på Fanø, og sammen med en anden Fanø-musiker, Nils Thorlund, udgav han i 2013 albummet Neo traditional ism, som værner om Fanøs folkemusik.

Tove de Fries stammer fra en lang linje af folkemusikanter, og hun har samlet en lille gruppe af børn på øen, som med stor entusiasme spiller den gamle Fanømusik. Gruppen kalder sig Fanø Fiddlers, og de har bl.a. optrådt på Tønder Festival og i København.

Fanø Free Folk Festival blev afholdt første gang i 2010. Festivalen, der finder sted i juli i Sønderho, er et møde mellem eksperimenterende musikere og publikum i hyggelige rammer. GodtFolk Festival, der blev grundlagt i 2002 og afholdes i midten af september, er en eksperimenterende musikfestival, der kombinerer danseopvisninger og folkrock med bands fra hele verden.

I Nordby er to kulturhuse, der også benyttes til koncerter: Strien, Fanø Håndværker og Industriforening og Realen i den tidligere realskole. I Sønderho bruges Sønderho Forsamlingshus fra 1919 flittigt til koncerter. På Fanø residerer også musikeren og maleren Johnny Madsen, som har præget den danske rockscene de sidste 40 år.

Videre læsning

Læs mere om kultur i Fanø Kommune

Læs også om

Se alle artikler om Musik og dans