Det Ottekantede Forsamlingshus i Øster Jølby er blandt Danmarks ældste forsamlingshuse. Den 30. december 1875 blev foreningen Morslands Danske Samfund stiftet. Den stod for opførelsen og driften af forsamlingshuset, der blev indviet i 1876. Både forening og forsamlingshus er fortsat aktive på Mors. Billedet er fra en forårskoncert i 2016 med fem forskellige kor fra Mors og omegn.
.

Mors har gennem 1800- og 1900-tallet haft mange dygtige spillemænd og musikere. I Sejerslev på Nordmors spillede brødrene Peder og Niels Jensen »Toft«. Sønnen Niels Jensen Toft videreførte musiktraditionen og flyttede i 1922 til Nykøbing M, hvorfra han drev en betydelig musikvirksomhed og komponerede en række dansemelodier. Da Gamle Danse fra Mors og Thy blev publiceret i 1939, var det spillemanden Kresten Bach i Vils, der nedskrev melodierne til udgivelsen. Henry Mark i Sundby var en af Mors’ sidste traditionelle spillemænd.

Musikværket i Nykøbing M blev i 2004 indrettet til et musisk samlingssted i det gamle elværk fra 1910. Stedet henvender sig bredt til musikinteresserede borgere. Her står Morsø Teaterkreds som arrangør af både klassiske og rytmiske koncerter, ligesom Musikværket lægger scene til Folk Club Mors og jazzklubben Royal Garden’s koncerter. Der afholdes også koncerter i Jyske Bank Mors Arena og Morsø Teatersal.

Kommunen præges af et rigt foreningsliv, der bl.a. kommer til udtryk i en stærk sangtradition. I Det Ottekantede Forsamlingshus i Øster Jølby afholder en række folkekor et årligt stævne. Vestegnens Træfforening Mors arrangerer hvert år i maj et harmonikatræf med over 40 harmonikaorkestre og mere end 200 musikanter, ligeledes i Øster Jølby.

Kulturelt Samvirke står for at arrangere Morsø Musikmåned med store og små koncerter over hele øen. Herudover kan nævnes Kulturkøbmanden i Sillerslev samt flere koncerter i kirkeligt regi.

På undervisningssiden findes Morsø Suzuki Skole, etableret af violinist Anker Buch. Musikskolen på Mors er aktiv over hele øen, og Morsø Gymnasium har både teater- og musiklinje.

De seneste år er Kulturmødet Mors vokset frem, der stiler efter at være »Danmarks midtpunkt, når det kommer til at diskutere kunst og kultur«. Kulturmødet har deltagelse af kulturpersonligheder og institutioner fra hele landet.

Videre læsning

Læs mere om kultur i Morsø Kommune

Læs også om

Se alle artikler om Musik og dans