Maleren Finn Haves motiver kan ofte knyttes til fødeøen Mors. Her er det Strand ved Ørndrup Mark, Mors fra 2010. Motivet er fra kyststrækningen i det sydvestlige Mors, ca. 4 km nord for Karby.
.
I årene 1893-94 besøgte maleren Fridolin Johansen Mors i forbindelse med et rekreationsophold. Her malede han både mennesker og landskaber. I Vej med huse. Morsø fra 1893 har han skildret huse i landskabet med lyset som stemningsskabende effekt.
.
På Jernbanevej i Nykøbing M står Erik Heides Et skridt på vejen fra 1999. Skulpturen er udført i jern og står på det grønne område lige ud til Klosterfjord.
.
I anledning af Morsø Gymnasiums 75-års fødselsdag i 2016 udstillede Finn Nygaard sit store værk We are all equal på gymnasiet. Værket består af 101 plakater med motiver af forskellige personligheder, hvoraf flere er historiske berømtheder. Plakaten her er silhuetten af kunstneren selv i kontrastfarverne blå og orange.
.

Mors er begunstiget af en alsidig natur, der sammen med det særlige lys, som fjorden bærer med sig, har inspireret ikke bare de kunstnere, der er født på Mors, men også kunstnere udefra, der enten har valgt at bosætte sig fast på Mors eller at benytte stedet som sommeratelier.

Kommunens kunstnere bor stort set alle uden for Nykøbing M i kystnære områder, og især Nordmors har været bopæl og arbejdssted for mange kunstnere, herunder billedhuggeren Erik Heide, fotografen Kirsten Klein, malerne Preben Wölck, Hasse Juul, Jens Christian Jacobsen og Finn Have samt designer og grafiker Finn Nygaard.

Kunsten i det offentlige rum er ofte udført af lokale kunstnere, og flere af kommunens offentlige institutioner har kunstværker hængende. På Morsø Gymnasium er Jens Søndergaard repræsenteret med ni kæmpemalerier med motiver af vestjyske mennesker og landskaber. Flere andre værker på gymnasiet er deponeret af Statens Kunstfond, herunder malerier af Anette Harboe Flensburg og Claus Egemose. På Sydmors Skole kan man se et stort antal af Kirsten Kleins fotografier af Limfjordslandet, og på Morsø Teater hænger to store malerier af Poul Gernes fra 1982.

Det centrale udstillingssted på øen er Morsø Kunstforening, der har en stor samling af kunst primært af lokale kunstnere, men også maleriet Lawrence of Arabia af Per Kirkeby, som kunstforeningen erhvervede i 1965 i forbindelse med kunstnerens soloudstilling.

Kunstinstitutioner

Morsø Kommune har ingen statsanerkendte kunstinstitutioner, men det statsanerkendte kulturhistoriske museum Museum Mors har i sin afdeling i Dueholm Kloster i Nykøbing M flere kunstværker, herunder bl.a. litografier og akvareller, der giver et fint indblik i, hvordan de seneste par hundrede års kulturhistorie har sat sit præg på øen.

Morsø Kunstforening blev etableret i 1961 og har siden 2013 holdt til i bygningen Holmen i Nykøbing M. Kunstforeningen viser samtidskunst, der spænder over forskellige udtryksformer, fx maleri, skulptur, grafik, keramik og foto. Derudover har foreningen opbygget en samling på omkring 250 værker, der vises ved særudstillinger og udlånes til skoler, institutioner og private virksomheder mv.

Kunstnere

Erik Heide er født i Øster Jølby og bor i dag i Flade på Nordmors. Han er uddannet på malerskolen på Det Kongelige Danske Kunstakademi i København, men arbejder i dag primært som billedhugger med enkle kraftfulde værker i tungere materialer som granit, jern og træ. Heide står bag adskillige kirkeudsmykninger i Danmark og har udført Frederik den 9.s gravmonument ved Roskilde Domkirke.

Kirsten Klein er udlært fotograf i 1966 og har siden 1970’erne været en markant person i dansk fotografi. Klein skildrer både landskaber og mennesker, ofte i motiver fra Mors, hvor hun bosatte sig i 1976. De vidtstrakte landskaber, det allestedsnærværende vand og øens varierede kulturlandskab skildres med fin fornemmelse for egnens særlige natur.

Kunst i det offentlige rum

I Morsø Kommune er der opstillet over 60 skulpturer i det offentlige rum. Skulpturerne er udført af en bred vifte af kunstnere, herunder de lokale billedhuggere Erik Heide, Jørgen Lang Petersen og Bent Sørensen. Sidstnævnte har fra 1970 hver sommer arbejdet med sine skulpturer på jernstøberiet i Nykøbing M. Hein Heinsen, Erik Varming, Pontus Kjerrman, Sigrid Lütken, Frede Troelsen og Kurt Tegtmeier er også repræsenteret i byrummene med både abstrakte og figurative skulpturer.

På Raadhustorvet i Nykøbing M står en af kommunens ældste skulpturer: et helportræt i bronze fra 1909 af Christian IX lavet af Rasmus Andersen. Værket er et eksempel på Andersens skulpturelle udtryk, som han tog til sig, mens han arbejdede for den indflydelsesrige billedhugger H.V. Bissen.

Tæt ved det gamle rådhus på Captain Møllers Plads står skulpturerne Bladform og Stående Plantestele, begge fra 1982 af Sigrid Lütken. Skulpturerne er erhvervet af Morsø Kunstforening og opstillet i 2006. Værkernes motiver er forstørrelser af botaniske detaljer, og bronzematerialet giver værkerne en tyngde, der passer godt til byens historiske centrum.

Rundtom i kommunen står der flere skulpturer, bl.a. ved Galtrup Musik- og Idrætsefterskole i Erslev, hvor Henrik Starckes Peter og Hanen (u.å.) blev endeligt placeret i 1977. Skulpturen refererer til bibelhistoriens fortælling om Peters fornægtelse. Referencen til individualisme kontra fællesskab understreger efterskolens grundvig-koldske skolesyn, og værket er lavet til stedet med støtte fra Statens Kunstfond.

Erik Heides skulpturer står adskillige steder i kommunen. To værker, der er placeret med få hundrede meters afstand, viser variationen i Heides værker. Ved fjorden ses Et skridt på vejen, 1999, hvor benene er frosset fast midt i en bevægelse, mens Båden fra 1982, der har et lidt tungere horisontalt udtryk, er opført som mindesmærke for den ophørte færgesejlads og er placeret på havnen.

Morsø Kommunes fokus på kultur og kunst har bl.a. givet sig udslag i dannelsen af Kulturelt Samvirke i 1978, som er en kommunal paraplyorganisation. I dag har organisationen omkring 30 medlemmer, navnlig foreninger og institutioner. Bestyrelsen tager initiativ til nye kulturelle tiltag, og i 2010 stod organisationen bag projektet Alliance Kunst-Arbejde, som skulle få kunsten ud på egnens arbejdspladser gennem 12 projekter.

Morsø Kommune udgør i samarbejde med Region Nordjylland også fundamentet for Kulturmødet Mors, der blev afholdt første gang i 2013, og som bl.a. involverer fokus på kunsten i det offentlige rum.

Kunsthåndværk og design

I Morsø Kommune er der flere mindre gallerier og udstillingssteder med kunsthåndværk, bl.a. Dansk Mohair i Bjergby og Mosekonens glaskunst og stenhuggeri i Vester Jølby, der producerer både kunsthåndværk og granitskulpturer.

I Nykøbing M viser Værkstedsbutikken i Havnegade især Jonna Juuls unikakeramik. Det er også i Nykøbing M, at Finn Nygaard Design ligger. Finn Nygaard er grafisk designer og internationalt anerkendt for specielt sine plakater. Derudover designer han visuelle identiteter samt producerer kunsttryk og porcelæn.

Videre læsning

Læs mere om kultur i Morsø Kommune

Læs også om

Se alle artikler om Monumenter og mindesmærker

Se alle artikler om Billedkunst

Eksterne links