Billedkunst i Morsø Kommune

Mors er begunstiget af en alsidig natur, der sammen med det særlige lys, som fjorden bærer med sig, har inspireret ikke bare de kunstnere, der er født på Mors, men også kunstnere udefra, der enten har valgt at bosætte sig fast på Mors eller at benytte stedet som sommeratelier.

Kommunens kunstnere bor stort set alle uden for Nykøbing M i kystnære områder, og især Nordmors har været bopæl og arbejdssted for mange kunstnere, herunder billedhuggeren Erik Heide, fotografen Kirsten Klein, malerne Preben Wölck, Hasse Juul, Jens Christian Jacobsen og Finn Have samt designer og grafiker Finn Nygaard.

Kunsten i det offentlige rum er ofte udført af lokale kunstnere, og flere af kommunens offentlige institutioner har kunstværker hængende. På Morsø Gymnasium er Jens Søndergaard repræsenteret med ni kæmpemalerier med motiver af vestjyske mennesker og landskaber. Flere andre værker på gymnasiet er deponeret af Statens Kunstfond, herunder malerier af Anette Harboe Flensburg og Claus Egemose. På Sydmors Skole kan man se et stort antal af Kirsten Kleins fotografier af Limfjordslandet, og på Morsø Teater hænger to store malerier af Poul Gernes fra 1982.

Det centrale udstillingssted på øen er Morsø Kunstforening, der har en stor samling af kunst primært af lokale kunstnere, men også maleriet Lawrence of Arabia af Per Kirkeby, som kunstforeningen erhvervede i 1965 i forbindelse med kunstnerens soloudstilling.

Videre læsning

Læs mere om kultur i Morsø Kommune

Læs videre om

Læs også om

Se alle artikler om Monumenter og mindesmærker

Se alle artikler om Billedkunst

Eksterne links