Faktaboks

Kommune
Halsnæs Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
27269
Sted- og lokalitetsnummer
010509-36
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj "Ørnehøj" ca. 1,5 x 11 m. Affladet top. En sti fører op til toppen. Træbevokset i have.

Undersøgelseshistorie

1887
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidØrnehøi, i Havens sydvestlige Hjørne, fuldstændig omdannet til Udsigtshøi. Bevoksning: 1983: Løvkrat
1942
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, "Ørnehøj" ca. 1,5 x 11 m., affladet Top. En Sti fører op til Toppen. Træbevokset i Have.
1942
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1983
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorGravhøj bevokset med træer og løvkrat, uden dækkende undervegetation i have. På nordøstsiden går en sti i sneglegang fra højfod til den affladede top. Villa opført 70 m syd for højen så vidt vides i overensstemmelse med dispensation. Mål: 1,5x12,4x10,4 m. Bevoksning: 1983: Løvkrat
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, Arkæologi

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links