oversigt, set fra SV
.
oversigt, set fra NØ
.

Faktaboks

Kommune
Frederikssund Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
292644
Sted- og lokalitetsnummer
010203-75
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, "Østenshøj", 2 x 10 m i Ø-V, 7 m i N-S. Stærkt afgravet fra N og S og V. GI mærke i top. Græsklædt i ager.

Undersøgelseshistorie

1873
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidNær vestre skæl ligger en høj af almindelig størrelse, Østenhøj kaldet. Foden er tildels bortskåret. (Forhandlinger indlededes om fredning af denne høj, fra hvilken der er en vid og smuk udsigt). Bevoksning: 1982: Græs, Løvkrat og Løvtræer
1936
Museal besigtigelse - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøjen næsten fuldstændig Ruin 1936.
1942
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, "Østenhøj", 2 x 10 m. i Ø-V, 7 m i N-S. Stærkt afgravet fra N, S og V. G.I.-Mærke i Toppen. Græsklædt i Ager.
1942
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1956
Beskadigelse/hærværk - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1956
Museal besigtigelse - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1982
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj "Østenshøj". Stærkt afgravet (pløjning) i nord, syd og vest. Desuden er der en sti neslidt i højens nordvestlige og nordøstlige sider. I højsiden mod øst vokser et stort pæretræ. Højen ligger i et græsklædt fællesareal tilhørende grundejerforeningen. Mod syd ligger en oplagsplads helt afskærmet med en beplantet jordvold. Et G.I. punkt er nu fjernet, da højen ikke længere er egnet som målepunkt p.gr.af beplantning. Højen bør restaureres, ved genopbygning og rydning af bevoksningen af træ og buske. Centralgrav må formodes bevaret. Mål: 2,8x11,1x7,3 m. Bevoksning: 1982: Græs, Løvkrat og Løvtræer
2015
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links