Faktaboks

Kommune
Vesthimmerlands Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
14096
Sted- og lokalitetsnummer
120809-44
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Flejsborg sogn, Flejsborggårde, matr.nr. 2e: Høj i skel til Overlade sogn, Øster Faldegårde, matr.nr. 5f og 5i. Matr.: Øster Faldegårde, matr.nr. 5f (sydvestlige del af højen). Øster Faldegårde, matr.nr. 5i (nordvestlige del af højen) Flejlsborggårde, matr.nr. 2e, Flejlsborg sg. (sydøst.del) Høj, 1,1 x 14 m. Udflydende omkreds. Lynggroet og bevokset med graner. I skel mellem Flejsborg og Overlade sogne.

Undersøgelseshistorie

1953
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1953
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1953
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1971
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2013
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske MuseumGræsklædt og træbevokset høj i skel mellem agre. Noget udflydende.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links