Faktaboks

Kommune
Vesthimmerlands Kommune
Fredningsstatus
Aflyst og slettet
Fredningsnummer
140984
Sted- og lokalitetsnummer
120804-2
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 501 f.Kr.); Stenkiste, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 501 f.Kr.)

Original fredningstekst

Hellekisten er flyttet til matr.nr. 4s ved Vester Hornum Skole, fr.nr. 1409:90 Tinglyst 1978 ved særlig kendelse **************************************************************** Hellekiste i øst-vest, 2 m lang og 0,5 m bred, bygget af 4 bæresten i hver side, med 5 dæksten, endestenene kan ikke ses. Kisten ligger på en svag forhøjning. Det fredede areal udgør et rektangel på ca. 4 x 5 m. Det fredede areal må ikke dyrkes eller beplantes og skal være hegnet i udbindingstid. Stenkisten er i 1978 udgravet og flyttet til Vester Hornum skole. Den har her fået fredningsnummer 1409:90.

Undersøgelseshistorie

1888
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1953
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1960
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1961
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1961
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
2011
Anmeldelse fra privat - Uspecificeret institutionVesthimmerlands kommune meddeler at hellekisten er flyttet til Vester Hvornum skole.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Stenkiste

Stenkister kendes i forskellige udformninger gennem store dele af oldtiden og frem til i dag. Traditionen med at anvende sten til kister begyndte i bondestenalderen (neolitikum ca. 4000-1700 f.v.t.) og har – med skiftende intensitet – holdt sig frem til nyere tid. Blandt de fredede fortidsminder findes adskillige stenkister fra bondestenalderen, bronzealderen og jernalderen (ca. 4000 f.v.t.-1050 e.v.t.), og stenkisterne kan ligge såvel under flad mark som inde i en gravhøj. Der findes mange forskellige varianter af stenkister, alt efter hvilken periode de er blevet opført i, og hvor de er placeret. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links