Faktaboks

Kommune
Vesthimmerlands Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
140923
Sted- og lokalitetsnummer
120804-5
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

"Storhøj", 4,3 x 27 m. Nord- og nordøstsiden afgravet til ca. 2 m's højde. Nordvestsiden afgravet som stejl skrænt til top. Vestsiden afgravet med jævnt fald til top. Sydvest- siden afgravet til 1,5 m's højde. Sydsiden afgravet som stejl skrænt omtrent til top. Gammel udgravning jævnt skrå- nende fra den affladede top mod sydøstfoden. Sydøstsiden af- gravet som stejl skrænt til 2,5 m's højde. Højen afskæres mod nord af beplantet skel. Tæt indtil sydskrænten en muret garage. Lyng- og græsgroet.

Undersøgelseshistorie

1885
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1953
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1953
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1971
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske Museum"Storhøj". Træbevokset høj nord for Flejsborg Kirke.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links