3807-4-1 adhoc 1
.

Faktaboks

Kommune
Tønder Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
38074
Sted- og lokalitetsnummer
200404-10
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Matrikel: Åbøl, art.nr.3, bd.I, bl.37, kortbl.5, prcl.13. Høj, 4 x 26 m. Højens nedre side en del optrådt af kreaturer (og uden bevoksning), herefter følger hele vejen rundt en næsten lodret (ubevok- set) skrænt på indtil 1,5 m's højde. I toppen en ca. 9 m bred tilgroet sænkning ca. 1 m dyb. På nordlige top et geodætisk målepunkt (cement- blok med jernrør). I sydlige top et mindre hul. Græsgroet i ager. (Eje- ren lovede at hegne og passe på, at ploven ikke går for nær).

Undersøgelseshistorie

1928
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj. 3.50 M. høj, Diam 26 M. Østsiden er stejlt afgravet og overpløjet. I Toppen er et 6.50 M. stort, endnu c 1.50 M. dybt Hul, nord for hvilket der staar et Generalstabsmærke. Lynggroet i Ager. Ved Lunds Maaling angives den til 4.15 M. (Kortbl 5, Parcel 13).
1928
Museal besigtigelse - Haderslev Museum
1956
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj 4 x 26 m. Højens nedre side en del optrådet af kreaturer (og uden bevoksning), herefter følger hele vejen rundt en næsten lodret (ubevokset) skrænt på indtil ca. 1,5 m's højde. I toppen en ca. 9 m bred tilgroet sænkning ca. 1 m dyb. På nordlige top et geodætisk målepunkt (cementblok med jærnrør). I sydlige top et mindre hul. Græsgroet i ager. (Ejeren lovede at hegne og passe på, at ploven ikke går for nær).
1956
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1966
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum SønderjyllandFortidsmindet blev fundet som beskrevet.
2012
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Museum Sønderjylland
2013
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum Sønderjylland

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links