Faktaboks

Kommune
Skive Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
180714
Sted- og lokalitetsnummer
130410-95
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Ejerlav: Egeris-Årbjerg Høj, 2 x 20 m. Den sydlige halvdel dog bortkørt. I det til- bageblevne er stort tophul og afgravning af siden mod nord. Alt dog græs- og lynggroet og mod vest fyr og gran. Dejligt udsigtspunkt.

Undersøgelseshistorie

1901
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidAarbjerghøj. Indtil 1,75 M høj, c 16 M i Diam. Der er gravet i Højen for nogle Aar siden af en tidligere Ejer. Overfladen er ganske forstyrret og Højen vist fuldstændig ødelagt.
1939
Museal besigtigelse - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidAabjerghøj, den sydlige Halvdel bortkørt, den nordlige Halvdel fuldstændig ødelagt ved mange ældre og yngre Gravninger. Restpartiet er nu 1.3/4 x 16 m. men ikke fredningsværdigt. (C) om Fund oplyses ikke.
1949
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 2 x 20 m. Den sydlige halvdel dog bortkørt. I det tilbageblevne er stort tophul og afgravning af siden mod Nord. Alt dog græs-lynggroet og mod Vest fyr og gran. Dejligt udsigtspunkt.
1949
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1966
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
1985
Byggeri og anlæg - Skive Museum
1985
Museal restaurering - Skive Museum
1985
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidI forbindelse med arkæologiske undersøgelser forud for gennemførelsen af lokalplaner, blev den fredede gravhøj restaureret.
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum ThyFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Græsklædt i grønt areal i byen. Bevokset med egetræ og et par røn.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links