Oversigt set fra Ø
.
Oversigt set fra SV
.

Faktaboks

Kommune
Vesthimmerlands Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
151017
Sted- og lokalitetsnummer
120805-68
Anlæg
Rundhøj, Bronzealder (dateret 1700 f.Kr. - 501 f.Kr.)

Original fredningstekst

Fælleskort for 1510-17,18. Høj, "Åsighøj", 2 x 21 m, græsgroet i ager. I toppen en krater- lignende fordybning, 1 m dyb. Siderne noget afgravede og tildels afskallede for vækst.

Undersøgelseshistorie

1888
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1888
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1888
Uspecificeret museal aktivitet
1953
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1982
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj, som måler 1,7 x 19 x 18 m. En lav og udfladet høj bevokset med græs. I midten findes en større, ældre, tilgroet nedgravning på 6 x 4 x 0,8 m. Ved højen vestside henligger en del marksten og plastik. Dette er lovet fjernet inden 1.okt. I højen er undersøgt en bronzealdergrav omkring 1935 (VMÅ). Bevoksning: 1982: Græs
2015
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske MuseumVelbeliggende, fladagtig og græsklædt høj i ager.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Bronzealder

Bronzealderen afløste stenalderen. Den har fået sit navn fra de mange bronzegenstande, der bl.a. er fundet i gravhøje samt nedsat i moser og åer som ofringer til guderne. Særlig karakteristisk for ældre bronzealder er rundhøjene, hvorfra flere opsigtsvækkende arkæologiske fund kendes, idet særlige bevaringsforhold i visse af gravhøjene har betydet, at den eller de gravlagte er yderst velbevarede. I yngre bronzealder gik indbyggerne fra jordfæstegrave til at brænde de døde på et ligbål og begrave dem i brandgrave. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links