Oversigt set fra NØ
.
Oversigt set fra SV
.

Faktaboks

Kommune
Vesthimmerlands Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
151019
Sted- og lokalitetsnummer
120805-72
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, "Fladhøj", 2,5 x 17 m, lynggroet i skel. Grundrende fra top mod SØ, 3 m bred, 0,7 m dyb, nederst 1 m dyb. I NV to fla- de hulninger. Matr.nr. 9a : Høj i skel til matr.nr. 3a af Giver.

Undersøgelseshistorie

1888
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1953
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1953
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1982
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor"Fladhøj", som 2,6 x 23 x 22 m. Kuplet høj bevokset med græs. I sydvestsiden en større hyldebusk. I vestsiden 3 mindre buske. En ældre, tilgroet nedgravning på 6 x 3 x 1 m går fra midten af højen og ud til højens sydøstkant. I højenss vestside findes 4 ældre, tilgroede nedgravninger og i nordsiden ligeledes 3 ældre, tilgroede, mindre nedgravninger. På højens vestlige del henligger grene, papirsække og marksten, som ejeren har lovet fjernet inden 1.okt. Tværs henover højen er trukket eledninger og på hver side af højen ca. 5 m fra denne er der anbragt elmaster, hvilket skæmmer højen en del. Der skulle været fundet mange urner i kanten af højen (oplysning fra sb). Bevoksning: 1982: Græs
2001
Uspecificeret museal aktivitet
2015
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske MuseumGræsklædt høj i ager, ret op af mindre vej.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links