442
.

Faktaboks

Kommune
Vesthimmerlands Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
151020
Sted- og lokalitetsnummer
120805-55
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, af "Kirkehøje", 2 x 17 m, græs- og gyvelbevokset; ud- gravet. Mod V en 1 m høj skrænt, mod N en indgravning.

Undersøgelseshistorie

1888
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1953
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1953
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1982
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorEn af "Kirkehøje". Høj, som måler 3 x 27 x 17 m. Kuplet, bevokset med gyvelkrat, græs og lidt lyng. En del af højens vestside er bortgravet. I højens top en stor nedgravning på 4 x 3 x 0,6 m., samt svage spor efter et par mindre. Alle nedgravninger er dog af ældre dato. Umiddelbart ved højens nordøstside findes en større dynge marksten. Ved sydøstsiden af højen står et større cementrør. Højen burde restaureres i vestsiden og bevoksningen fjernes. Trods gentagne besøg har det ikke været muligt at træffe ejeren: Jens Even Beltoft Fladhøjvej 12 9600 Aars Bevoksning: 1982: Græs og Løvkrat
2001
Uspecificeret museal aktivitet
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links