Faktaboks

Kommune
Vesthimmerlands Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
151021
Sted- og lokalitetsnummer
120805-56
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, af "Kirkehøje", 3 x 25 m, lynggroet i ager, enkelte træer. Den affladede top har en aflang nedgravning, 1 m dyb, 3 x 6 m stor. Ujævne sider. Smukt beliggende.

Undersøgelseshistorie

1888
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1953
Uspecificeret museal aktivitet
1953
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1953
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1982
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorEn af "Kirkehøje". Høj, som måler 2,5 x 22 x 21 m. Kuplet, bevokset med gyvelkrat, græs og et enkelt piletræ. I toppen af højen findes en ældre, tilgroet nedgravning på 6 x 3 x 1 m. I siderne findes mange, mindre, ældre, tilgroede nedgravninger. Der pløjes for tæt højen. I sydvestsiden, hvor det er værst dannes en 0,6 m høj brink. Det bør pålægges ejeren ved fremtidig pløjning, at lade 0,5 m stå omkring hele højen ligesom der bør lægges jord på i sydvestsiden, så den stejle skrænt ikke skrider. Til trods for gentagne besøg har det ikke været muligt at træffe ejeren: Jens Even Beltoft Fladhøjvej 12 Giver 9600 Aars Bevoksning: 1982: Græs og Løvkrat
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske MuseumGræs- og kratklædt høj i fårefold.
2012
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske MuseumGræsklædt høj i fårefold.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links