Oversigt set fra SV
.
Oversigt set fra V
.

Faktaboks

Kommune
Vesthimmerlands Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
151018
Sted- og lokalitetsnummer
120805-70
Anlæg
Rundhøj, Bronzealder (dateret 1700 f.Kr. - 501 f.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, "Binderup høj", 4,5 x 20 m, græsgroet i ager. Toppen lidt affladet (restaureret efter tysk gravning i 1949-50).

Undersøgelseshistorie

1888
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Uspecificeret museal aktivitet
1953
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1953
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1982
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj, som måler 4,3 x 21 x 21 m. En stor kuplet høj med flad top. Højen er bevokset med græs og enkelte buske og træer. I højen findes rævegrave. Umiddelbart syd for højen henligger en del ældre landbrugsmaskiner og plastik. Ejeren har lovet dette affald fjernet inden 1.0kt. Fra højen stammer en urne fra yngre bronzealder (VMÅ). ** Seværdighedsforklaring ** Der er tale om en stor og smuk høj, hvorfra der er udsigt over dalstrøgene ved Giver og helt ud til Halkær ådal. Bevoksning: 1982: Græs
2015
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske MuseumVelbeliggende, græs- og kratbevokset høj i ager.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Bronzealder

Bronzealderen afløste stenalderen. Den har fået sit navn fra de mange bronzegenstande, der bl.a. er fundet i gravhøje samt nedsat i moser og åer som ofringer til guderne. Særlig karakteristisk for ældre bronzealder er rundhøjene, hvorfra flere opsigtsvækkende arkæologiske fund kendes, idet særlige bevaringsforhold i visse af gravhøjene har betydet, at den eller de gravlagte er yderst velbevarede. I yngre bronzealder gik indbyggerne fra jordfæstegrave til at brænde de døde på et ligbål og begrave dem i brandgrave. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links