oversigt, set fra SSV
.
oversigt fra vest
.

Faktaboks

Kommune
Lejre Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
322574
Sted- og lokalitetsnummer
020607-109
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Rundhøj. 13 x 13 x 1,1 m.

Undersøgelseshistorie

2014
Museal besigtigelse - Roskilde MuseumGravhøj. Rund let kuplet gravhøj. Højde ca. 1,10 meter, 13 meter i diameter. Der er ingen synlige skader på højen. Højen er græsklædt og ligger i ældre lysåben egebevoksning med 20 til 30 meter høje slanke træer i Aastrup Hestehave. Der står to egetræer på højen. Er beliggende I Aastrup Skov ca. 250 meter vest for større skovvej og 30 meter øst for dige til mark.
2015
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum
2016
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links