set fra NV
.
set fra NV
.

Faktaboks

Kommune
Herning Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
240530
Sted- og lokalitetsnummer
180309-51
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Matr.nr. 4d, Sydvestlige del, Nøvling s. og 5e, Vildbjerg Præstegård, Vild- bjerg s.: Høj i skel til matr.nr. 1h og 1k, Møltrup hovedgård, Timring s. Høj kaldet "Adelhøj" - i skel mellem Timring, Vildbjerg og Nøvling sogne, 0,7 x 9 m. I NV har et vejspor bortskåret ca. 1/4 af højen. Over højens Ø-halvdel ses tre tilgroede huller (kartoffelkuler?). På højtoppen en cementpæl. Højen ligger i hjørne af plantage. Dens centralgrav er sandsynligvis bevaret.

Undersøgelseshistorie

1895
Byggeri og anlæg - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1895
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1903
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, kaldet Adelhøj. 0.70 M. høj, største Tværmaal nu 7 M. Den nordlige Del er afskaaren af Vej, i den sydlige Del findes kartoffelkuler, kun Midten er urørt. Lynggroet i Hedegrænse. (Overført fra 180808, sbnr. 94) Bevoksning: 1991: Græs og Nålekrat/-træer
1903
Graveaktivitet (ikke antikvarisk) - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Sløjfet ved land- og skovbrug - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1991
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor"Adelhøj", som fritekst, men cementpæl fjernet, alt tilgroet, også vejsporet NV for højfod, bevokset med græs og grantræer, i krat i skel, ved vestlig højfod er henlagt en mindre tildels tilgroet dynge marksten. Bevoksning: 1991: Græs og Nålekrat/-træer
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum
2014
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links