Faktaboks

Kommune
Herning Kommune
Fredningsstatus
Aflyst og slettet
Fredningsnummer
240529
Sted- og lokalitetsnummer
180808-93
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 0,7 x 13 m. Bevokset med lyng og spredte fyrrebuske i hede. Overfladen meget ujævn. I toppens V-side et 3,5 m bredt, tragt- formet, helt tilgroet krater, der sikkert går til højbund. Cen- tralgrav dog muligvis bevaret. Højen er noget udflydende og ret vanskelig erkendelig. Fredn.sten lagt v/højen 1962. Højen aflyst 2004: ********************* Aflysningsdokument af 25/8-2004. Højen eksisterer ikke længere.

Undersøgelseshistorie

1903
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Graveaktivitet (ikke antikvarisk) - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
2004
Aflysning - KUAS, Fortidsminder
2008
Afventer oplysninger - Det Kulturhistoriske CentralregisterFFM_AFLYS,S

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links