Faktaboks

Kommune
Herning Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
240540
Sted- og lokalitetsnummer
180808-76
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Ejerlav: Trøstrup og Grimstrup jorder. Tingl.: 13/4 1912, Grimstrup skole. Diplom. Afmærkn.: MS 1930. lærer Chr. Krogh. Høj, 2,4 x 19 m. Lyng- og græsklædt i beplantning. I toppen lille tilgroet sænkning. Op ad N-siden strækker sig en ret dybt nedskåret sti, der nu er tilgroet. NØ-foden lettere beskåret. Højen er iøvrigt særdeles smuk og velbevaret..

Undersøgelseshistorie

1903
Graveaktivitet (ikke antikvarisk) - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1903
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1912
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1991
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor"Tørvehøj", lille tilgroet sænkning i top, tilgroet sti opad N-siden, NØ-fod lidt beskåren (i gl. grusgrav ?), bevokset med græs og løvkrat, i løvskov, det gl. granhegn, i kanten af skoven ud mod markvejen syd for højen, er fældet og erstattet med nye graner (ca. 8-10 år gl.). Bevoksning: 1991: Græs og Løvkrat
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links