Oversigtsbillede - højen set fra NV på langs med diget.
.
Oversigtsbillede - højen set fra SV
.
Oversigtsbillede - højen set fra NV
.

Faktaboks

Kommune
Varde Kommune
Fredningsstatus
Ikke-fredningsværdig 1937-56
Fredningsnummer
31048
Sted- og lokalitetsnummer
190804-41
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Gravhøj, 16 m bred i NV-SØ, 12 m bred i NØ-SV og 2 m høj. Et skeldige med en grøft på hver side fører NV-SØ midt gennem højen. Diget er 0,5 m højt og 1 m bredt. NØ fjerdedel af højen er bortgravet.

Undersøgelseshistorie

1893
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidRund Høi c 48' i Tv. 4' høi.
1916
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj 2 M. høj, Diam 18 M. Et Skeldige med en Grøft paa hver Side fører i NV-SØ midt gennem Højen. En nordøstre Del er beplantet i Plantage, den sydvestlige lynggroet i Hede. Der har været en tilsyneladende ikke stor Sænkning i Toppen.Svarer til Madsens nr. 62.
1952
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidVestre Halvdel overpløjet. NØ fjerdedel bortgravet. Resten beplantet med små fyr og lynggroet i lille beplantet stykke.Indstillet til Frigivelse.
1952
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer
2015
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links