Faktaboks

Kommune
Varde Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
300411
Sted- og lokalitetsnummer
190803-163
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.); Rettersted, Historisk Tid (dateret 1067 e.Kr. - 2009 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 2,5 x 30 m. Toppen afgravet og her en stor tilgroet sænkning ca. 7 x9 m stor og 0,7 m dyb. Siderne ujævne og afgravet. Bevokset med bøgetræer, i udkant af plantage.

Undersøgelseshistorie

1893
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidLanghøi. 90' lang, 50' bred, 6½' høi. Længderetning N.V til S.O.
1916
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidGalgehøj, ved Skel til Tistrup Sogn. Den ligger i Plantage og lader sig ikke maale. Paa Toppen er anlagt Have med Stenhøj, en Gang fører op fra Vest.Svarer til Madsens nr. 109.
1952
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj 2,5 x 30 m. Toppen afgravet og her en stor tilgroet sænkning ca. 7 x 9 m stor og 0,7 m dyb. Siderne ujævne og afgravet. Bevokset med bøgetræer, i udkant af plantage.
1952
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1980
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj. Nærmest ruin. I samme tilstand som tidligere beskrevet. Beskadigelser: Ujævnheder i overfladen, affladning af top, hul i top, randbeskadigelser. Bevoksning: Træer, græs. Foto: Ingen fotos p.g.a. bevoksning.
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Historisk tid

Historisk tid er den overordnede betegnelse for tiden efter oldtiden, der afsluttes med vikingetiden. I modsætning til oldtiden foreligger der fra historisk tid også skriftlige kilder, der sammen med de arkæologiske kilder og alt billedmateriale bidrager til studiet af menneskets historie i Danmark i tiden efter oldtiden. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links