5527 oversigt
.

Faktaboks

Kommune
Varde Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
300371
Sted- og lokalitetsnummer
190803-159
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 2,5 x 25 m. Lidt afgravning mod SØ. Overfladen i top og sider en del hullet efter rævegrave og gravninger i forbindelse dermed. Græsgroet med bu- ske, i udkant af frugtplantage.

Undersøgelseshistorie

1893
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid[Sb.nr. 158-160]: Runde og mindre Høie, i en rund af Naaletræer tætstaaende tæt Lund.
1916
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj c 2 M. høj. Nordvestsiden er en Del forstyrret ved Gravning efter Ræv, Toppen er derimod urørt. Beplantet med Fyr i Plantage. Diameteren kunde ikke maales.Svarer til Madsens nr. 105.
1952
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj 2,5 x 25 m. Lidt afgravning mod SØ. Overfladen i top og sider en del hullet efter rævegrave og gravningen i forbindelse dermd. Græsgroet med buske i udkant af frugtplantage.
1952
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1960
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links