Faktaboks

Kommune
Varde Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
300410
Sted- og lokalitetsnummer
190803-161
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 501 f.Kr.); Gravgenstand, Bronzealder (dateret 1700 f.Kr. - 501 f.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 2 x 20 m. Noget afgravet mod vest. Højens østre del går ind i hønsegård og er beplantet, også mod vest er beplantet, men her er desuden græs. Ujævn overflade.

Undersøgelseshistorie

1893
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidRund Høi, 60' i Tv., 4 3/4' høi. Overpløiet.
1916
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, ganske utilgængelig i tæt Plantage. Ved Pløjning er der fundet en lille Bronzegenstand c 4'' lang med en Knap ved hver Ende.Svarer til Madsens nr. 107.
1952
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj 2 x 20 m. Noget afgravet mod V. Højens østre del går ind i hønsegård og er beplantet, også mod V er beplantet, men her desuden græs. Ujævn overflade.
1952
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1980
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj. Velbevaret. I tilstand som tidligere beskrevet. Tæt overgroet med brombærkrat. Hønsegård nedlagt. Ligger i vildtgroende stump jord ved gården. Beskadigelser: Randbeskadigelser, ujævnheder i overfladen. Bevoksning: Buske, træer. Foto: Ingen fotos p.g.a. bevoksning.
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Gravgenstand

En gravgenstand er en arkæologisk genstand, der er fundet i en grav, såsom jordfæstegrav, rundhøj, langhøj eller stendysse/jættestue. Ved arkæologiske undersøgelser eller restaureringer findes ofte genstande, som de døde har fået med sig i graven. Det kan eksempelvis være lerkar, flintdolke, bronzesværd, dragtsmykker, seletøj til heste, pilgrimsmærker mv. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Bronzealder

Bronzealderen afløste stenalderen. Den har fået sit navn fra de mange bronzegenstande, der bl.a. er fundet i gravhøje samt nedsat i moser og åer som ofringer til guderne. Særlig karakteristisk for ældre bronzealder er rundhøjene, hvorfra flere opsigtsvækkende arkæologiske fund kendes, idet særlige bevaringsforhold i visse af gravhøjene har betydet, at den eller de gravlagte er yderst velbevarede. I yngre bronzealder gik indbyggerne fra jordfæstegrave til at brænde de døde på et ligbål og begrave dem i brandgrave. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links