Fortidsminde, set fra sydøst
.
Fortidsminde set fra syd
.
Fortidsminde set fra sydvest
.

Faktaboks

Kommune
Svendborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
401716
Sted- og lokalitetsnummer
090505-20
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Gravhøjen ”Alminden”. 9 m i diameter og 1,20 m høj. Let kuplet med affladende top. Delvist frilagt randstenskæde med hovedstore sten.

Undersøgelseshistorie

1975
Uspecificeret aktivitet - Fyns Stiftsmuseum
1975
Privat udgravning - Fyns Stiftsmuseum
1975
Anmeldelse fra privat - Fyns Stiftsmuseum
1975
Museal besigtigelse - Fyns Stiftsmuseum
1976
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1976
Diverse sagsbehandling - Fredningsstyrelsens Fortidsmindeforvaltning
2009
Diverse sagsbehandling - Det Kulturhistoriske Centralregister
2016
Museal besigtigelse - Odense Bys MuseerRundhøj, ”Alminden”. 9 x 1,20 meter. Velbevaret og let kuplet med affladende top. Delvist frilagt randstenskæde med hovedstore sten, fremgravet af amatørarkæolog. Omtrent 75% af randstenskæden er frilagt fra nord til øst følgende kompasretningen. I alt kunne 36 randsten iagttages. I den sidste, nordvestlige kvadrant ligger randstenskæden endnu urørt og her ses en smal vold efter forsøget på at fremgrave randstenene. Mod syd har fremgravningen dannet en mindre grøft i forhold til det omkringliggende terræn. Beliggende i ældre nåleskov (ca. 40 år) omkranset af løvtræer. Højen er friholdt for beplantning dog ses en smule opskud af bøg og hyld. Sporadisk græsdække med bregner og skovsyre.
2016
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Odense Bys Museer
2016
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Odense Bys MuseerFortidsmindet blev fundet som beskrevet.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links