højen set mod nord
.
Fortidsmindet set fra syd
.

Faktaboks

Kommune
Svendborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
40172
Sted- og lokalitetsnummer
090505-3
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 1,5 x 15 m (Ø-V) x 17 m (N-S). Lidt ujævn overflade, men iøvrigt velbevaret. I N, Ø og S er der mellem højfod og omgivende terræn en fortløbende sænkning. Bevokset med Bøgetræer og lidt græs.

Undersøgelseshistorie

1918
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1947
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1947
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1983
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorAflang høj på skrånende terræn ned mod lille skovsump i NV. I N, Ø og S omgivet af en 4-6 m bred voldgrav-lignende rende eller grøft. Ulovligt tilplantet (både på og omkring højen) med nu ca 1 m høje rødgraner. 1,2x15x13 m. Bevoksning: 1983: Græs og Nålekrat/-træer
2016
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Odense Bys MuseerFortidsmindet er en gravhøj beliggende i skov. Fortidsmindet har en let oval form med længderetningen orienteret nord-syd. Omtrent 15x13x1,2 meter.
2017
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Odense Bys MuseerFortidsmindet er en rundhøj, der ligger i skov. Fortidsmindet er svært tilgængeligt

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links