oversigt, set fra øst
.
oversigt, set fra NV
.
oversigt, set fra SV
.

Faktaboks

Kommune
Kalundborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
322042
Sted- og lokalitetsnummer
030110-119
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Skovene på Asnæs sydvest for Kalundborg gemmer på hele 100 gravhøje fra bronzealderen. For over 3000 år siden var hele næsset et åbent og opdyrket landskab, men nu er Asnæs tydeligt delt op i henholdsvis skov og marker. Skovens træer har reddet en masse fortidsminder fra at undgå nedpløjning, og man kan derfor i dag finde et væld af gravhøje og spor efter gamle oldtidsmarker.

Original fredningstekst

Høj, 1,5 x 12 m. Bevokset. To større sten synlige på toppen.

Undersøgelseshistorie

1941
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj 1,5 x 12 m. Bevokset. To større Sten synlige paa Toppen.
1941
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1983
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor0,9 x 9,0 x 9,0 m. Mindre høj, hvor der i højsiderne ses flere hånd- til hovedstore sten. I højens overflade ses forholdsvis megen flint. I toppen af højen ses 1 stor sten 1 x 0,5 og 0,3 m. over højens overflade - randsten? Mod S skærer et traktorspor ned i højfoden. Forholdsvis unge bøgetræer 15-20 år plantet i rækker hen over højen og indenfor 5 m.-zonen. ** Seværdighedsforklaring ** Beliggende lige ved skovvej, men forholdsvis uanselig for utrænet øje. Adgang kun til fods. Bevoksning: 1983: Løvtræer
2009
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum
2013
Fortidsminde af national betydning - KulturstyrelsenNy skiltning på lokaliteten i forbindelse med projekt Danmarks Oldtid i Landskabet.
2017
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links