oversigt, set fra ØNØ
.
oversigt, set fra SV
.
Foto, oversigt
.

Skovene på Asnæs sydvest for Kalundborg gemmer på hele 100 gravhøje fra bronzealderen. For over 3000 år siden var hele næsset et åbent og opdyrket landskab, men nu er Asnæs tydeligt delt op i henholdsvis skov og marker. Skovens træer har reddet en masse fortidsminder fra at undgå nedpløjning, og man kan derfor i dag finde et væld af gravhøje og spor efter gamle oldtidsmarker.

Faktaboks

Kommune
Kalundborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
322079
Sted- og lokalitetsnummer
030110-332
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, ca 16 x 18 m stor og ca 1,6 m høj. En del sten ses i top og højsider. I skov.

Undersøgelseshistorie

1977
Uspecificeret aktivitet - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1977
Anmeldelse fra privat - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 15 x 2 m., træbevokset.
1977
Museal besigtigelse - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1983
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorStørre høj fra hvis top og højsider flere hånd- til hovedstore sten titter frem. Højen er vokset til med høje, gamle bøgetræer. Mod NØ ses en gammel tilkastet dyregang i højfoden. Foto MB fra V. Bør fredes. Jvf. F53-732. (Vedr. nyfredning M. Schou-Jørgensen. Gravhøj nr. 2) ** Seværdighedsforklaring ** Højen ses fra skovstien. Adgang kun til fods. Bevoksning: 1983: Løvtræer
1986
Museal besigtigelse - Fredningsstyrelsens FortidsmindeforvaltningHøj, ca. 16 x 18 m stor og ca. 1,6 m høj. En del sten ses i top og højsider. I skov.
1986
Tinglysning - Fredningsstyrelsens Fortidsmindeforvaltning
1986
Uspecificeret aktivitet - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1986
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1986
Museal besigtigelse - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
2009
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum
2013
Fortidsminde af national betydning - KulturstyrelsenNy skiltning på lokaliteten i forbindelse med projekt Danmarks Oldtid i Landskabet.
2017
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links