Faktaboks

Kommune
Guldborgsund Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
43273
Sted- og lokalitetsnummer
070106-8
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, "Barnehøj", 1,25 x 13 . Den sydlige tredjedel stærkt afgravet, et skeldige i Ø-V går her hen over højen. Overfla- den noget ujævn. Græsklædt, med fire store bøge samt bøge- pur, i skov.

Undersøgelseshistorie

1914
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidRund Høj, 1.25 m høj, 13 m i Tværmaal. Et Gærde, der har været ført over den i Retning Ø-V, har bortskaaret ca. 1/3 af Højens søndre Del. I den nordre Del nogle mindre Huller. Træbevokset i Skov. - Kaldes "Barnehøj". Bevoksning: 1984: Løvtræer
1954
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, "Barnehøj", 1.25 x 13 m. Den sydlige tredjedel stærkt afgravet, et skeldige i ø-v går hen over højen. Overfladen noget ujævn. Græsklædt, med fire store bøg samt bøgepur, i skov.
1954
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1984
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj. Sydlige højside og højfod afskåret af grøft i gammel tid. Overfladen noget ujævn. Bevokset med bøgetræer og ahorn. Ingen underbevoksning. Mål: 1,3x12x8 m. Bevoksning: 1984: Løvtræer
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museerne.dkFortidsmindet blev fundet som beskrevet.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links