Foto, oversigt
.

Faktaboks

Kommune
Frederikssund Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
302615
Sted- og lokalitetsnummer
010202-178
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj på Bavnebakken, ca 3 x 17 m. Afgravet særlig fra V., men tilgroede skrænter. Græsklædt i ager.

Undersøgelseshistorie

1873
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidIkke langt vest for Magsdysserne [sb.176-177] hæver sig en meget anselig isoleret banke "Bavnebakke" kaldet. På toppen af denne bakke, som i over 40 år [før 1833] har været under ploven ligger en ved pløjning beskadiget gravhøj. Bevoksning: 1989: Græs
1873
Efterretning om forsvunden genstand - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1942
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj paa Bavnebakken, ca. 3 x 17 m. Afgravet, særlig fra V, men tilgroede Skrænter. Græsklædt i Ager.
1942
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1989
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorNoget forgravet. Et sentidigt stengærde langs Ø- og N-fod, formentlig opsat for at forhindre skred ned ad de stejle skråninger. Helt græsklædt. En mindre kreaturskade nær fod i NV. Beliggende monumentalt højt på stejl bakke lidt nord for nu tilgroet, stejl væg af gammel grusgrav, indgravet i bakkesiden fra syd. Højfoden dog tydeligt markeret hele vejen rundt. Bakken udlagt til græsning for løstgående kvæg, og højen ikke hegnet mod øvrige græsningsareal. At dømme ud fra kokassernes placering er dog kun yderst sjældent helt oppe ved højen. ** Seværdighedsforklaring ** Ikke synderligt seværdig i sig selv, og det utrænede øje kan næppe skelne mellem høj og naturlig bakke. Synlig viden om og smuk udsigt fra højen. Ikke offentligt tilgængelig, men parkeringsmulighed på offentlig vej i S. Bevoksning: 1989: Græs
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum
2011
KO-kontrol på fredede lokaliteter - Roskilde MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet.
2013
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links