Faktaboks

Kommune
Ringkøbing-Skjern Kommune
Fredningsstatus
Aflyst og slettet
Fredningsnummer
250455
Sted- og lokalitetsnummer
180113-111
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 12 x 1,5 m, gl. udgravning til bunden tværs gennem højen fra NØ til S. gl. hul i østsiden, kreaturbeskadigelser i N-foden. Græsgroet i plantage. 1992: C-højen afmeldt til RAS. Højen er fjernet. Nu i dyrket mark. **************************************************

Undersøgelseshistorie

1883
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Graveaktivitet/land- og skovbrug - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Aflysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1986
Museal udgravning - Museum MidtjyllandI forbindelse med naturgasledningen Herning-Videbæk undersøgtes en stærkt nedpløjet gravhøj. I midterste del var pløjningen nået helt ned i undergrunden, mens lidt af det gamle muldlag var bevaret ud mod højfoden. Midt i højen fandtes lige under det moderne muldlag en stor ravperle fra enkeltgravskulturen. Vest og øst for perlen var 2 regelmæssige fyldskifter, ellers var der ingen spor af graven. I sydøstlige del af højen fandtes 2 brandgrave fra yngre bronzealder eller jernalder, dels bunden af en urne med brændte ben og dels rester af en grav med brændte ben, som syntes at have ligget i en beholder af organisk materiale. Ved siden af sidstnævnte grav var en stor, moderne nedgravning, som evt. er fra opgravning af en urnegrav fra yngre bronzealder i 1954, hvor ejeren havde fået lov til at sløjfe højen.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links