Faktaboks

Kommune
Ishøj Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
32286
Sted- og lokalitetsnummer
020213-10
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Tingl.: Jvf. overfredningskendelse af 20/11 1978 vedr. fred- ning af godserne Benzonsdal og Gjeddesdal. Høj, 2 x 15 m med lidt stejle sider; foroven med en krans af store træer. Ligger på et lille naturfredet areal, omsat med et stengærde. NMI: Høj, 2 x 15 m; siderne stejlt afgravede. På toppen krans af høje træer. Ligger i lille naturfredet areal.

Undersøgelseshistorie

1938
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 2 x 15 m, Siderne lidt stejlt afgravede. Paa Toppen Krans af høje Træer. Ligger i et lille naturfredet areal.
1938
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1988
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorDimensioner iflg. blå kort ikke eftermålt, men rimeligt sandsynlige. Bevokset med 7 gamle løvtræer i uregelmæssig kreds på højtop og øverst på sider. Iøvrigt græsklædt. Det omgivende areal bevokset med gamle løv- og fyrretræer. Stengærdet omkring det fredede areal delvist nedfaldet. Beliggende i hjørne af dyrket mark nær skovgrænse. Private grusveje nær højen. ** Seværdighedsforklaring ** Ikke synderligt seværdig. Ikke offentligt tilgængelig og ikke synlig fra offentligt tilgængeligt område. Bevoksning: 1988: Græs og Løvtræer
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, ArkæologiFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Ej lndmålt.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Læs også om

Eksterne links