Fortidsminde set fra syd
.
Fortidsminde set fra syd
.
Fortidsminderne 4014:29 og 4014:52 set mod
.

Faktaboks

Kommune
Faaborg-Midtfyn Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
401429
Sted- og lokalitetsnummer
090412-18
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

”Bihøj”. Rundhøj, 4 x 27 m. Enkelte synlige randsten rundt langs især den sydlige højfod.

Undersøgelseshistorie

1886
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1893
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1947
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1987
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorDobbelthøj, 4,0 x 38,0 x 27,0 m., beliggende på et fladt plateau i gammel bøge- og stævningsskov. Der er ikke, som beskrevet i fredningstekst, tale om en "langhøj", men om en dobbelthøj bestående af en stor, smuk rundhøj, 4 x 27 m. (målt på 2 leder) med en i SØ påbygget lille høj, 1,5 x 12 m., ligeledes rund. En halv snes ret små fodkranssten ses spredt over hele omkredsen af den store høj, på den lille ses i SV 2 fodkranssten og, noget oppe på SØ-siden, en større, kantstillet sten. I V-fod og Ø-side under toppen ses i storhøjen moderate gamle forstyrrelser, der formentlig er spor af rævegrave. Ellers ubeskadiget. 4 cm.-kortets koteforløb på stedet er stærkt unøjagtigt og giver et helt vildledende indtryk af højens topografiske situation, jvf. notat skrevet på 4 cm.-kort (berejsningseksemplar). Højen plottet ved hjælp af kompaspejlinger til bygninger og gammel nålekultur N for positionen. ** Seværdighedsforklaring ** Monumentalt og overordentlig smukt beliggende fortidsminde. Bevoksning: 1987: Løvtræer
2016
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Odense Bys MuseerFortidsmindet blev fundet som beskrevet.
2018
Museal besigtigelse - Odense Bys MuseerRundhøj 4 x 27 m. beliggende på et fladt plateau i ældre bøgeskov. På højens sydside kunne genfindes fem mindre randsten, mens de tidligere omtalte randsten rundt højen ikke umiddelbart kunne lokaliseres. Højen er bevokset med ni store bøge og spredt opvækst af ahorn. I den vestlige højfod samt på højens østside, under toppen, ses ældre skader efter vindfældede træer eller rævegrave. I højens sydøstlige hjørne står fredningsstenen, ligesom der på højens nordside ses en opretstående sten, formentlig sat i nyere tid. I højens sydøstlige fod, og delvist opført i denne, ses en mindre høj (4014:52) der måler ca. 1,5 x 12 meter.
2018
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Odense Bys MuseerFortidsmindet er en rundhøj beliggende i ældre bøgeskov.
2018
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Odense Bys MuseerFortidsmindet blev fundet som beskrevet.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links